Министерството на отбраната на Южна Корея обяви, че страната спира

...
Министерството на отбраната на Южна Корея обяви, че страната спира
Коментари Харесай

Южна Корея изключи пропагандните високоговорители към Севера

Министерството на защитата на Южна Корея разгласи, че страната стопира високоговорителите, излъчващи пропагандни известия по границата със Северна Корея, с цел да успокои напрежението преди срещата сред водачите на двете Кореи по-късно тази седмица, съобщи „ Ройтерс “.

Южна Корея има десетки високоговорители по границата, през които излъчва танцова музика и сериозни вести за Севера. Те могат да бъдат чути от бойците и цивилните в региона. Северна Корея също има своя система от високоговорители, през които пуска сериозни материали за Юга и съдружниците му. Още не е ясно дали и те ще бъдат изключени.

Излъчванията на Юга, които съставляват комбинация от южнокорейска поп музика (K-pop) и вести, критикуващи режима в Пхенян, бяха спрени за последно в средата на 2015 година Южна Корея възобнови излъчването през януари 2016 година, откакто Севера организира четвъртия си нуклеарен опит.

От южнокорейското министерство на защитата разясниха, че не знаят дали Пхенян ще последва техния образец. „ Надяваме се, че това решение ще накара двете Кореи да спрат излъчването на взаимни рецензии и агитация една против друга и че ще способства за основаването на мирни условия и едно ново начало “, обявиха от министерството.

Решението на Южна Корея идва два дни, откакто Северна Корея разгласи, че ще затвори своя полигон за нуклеарни тествания и ще приключи провеждането на проби на междуконтинентални балистични ракети. Южнокорейският президент Мун Дже-ин дефинира решението на Пхенян да замрази нуклеарната си стратегия като значима стъпка по пътя към цялостно нуклеарното разоръжаване на Корейския полуостров.

„ Това е зелена светлина, която покачва възможностите да се реализиран положителни резултати на срещите на Севера с Южна Корея и Съединени американски щати. Ако Пхенян тръгне по пътя на цялостната денуклеаризация, започвайки от през днешния ден, то светлото бъдеще на Северна Корея ще бъде обезпечено. “, съобщи Мун.  

Срещата сред Мун Дже-ин и Ким Чен-ун, която ще е първата среща сред водачите на двете Кореи от повече от десетилетие, ще се организира в петък в граничния пункт Панмунджом, който се намира в демилитаризираната зона сред двете страни.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който също се чака да се срещне със севернокорейския водач Ким Чен-ун през идните седмици, приветства новината за заледяване на нуклеарната стратегия на Пхенян, само че предизвести, че има още работа.

„ Все още сме надалеч от решение по Северна Корея. Вероятно всичко ще се получи, а може би и не, единствено времето ще покаже “, написа Тръмп в Twitter през уикенда.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР