Министерството на отбраната на Тайван призова Пекин да спре „военния тормоз“, след като 103 китайски бойни самолета прелетяха близо до остров

...
Министерството на отбраната на Тайван призова Пекин да спре своя
Коментари Харесай

Министерството на отбраната на Тайван призова Пекин да спре своя „постоянен военен тормоз“, след като засече повече от 100 китайски военни самолета близо до острова в рамките на 24 часа между неделя и понеделник.

Броят на регистрираните бойни самолети представлява „сериозни предизвикателства за Тайванския пролив и регионалната безопасност“, се казва в изявление на министерството.

Според картата на полетите, предоставена от министерството, 40 от 103-те китайски бойни самолета са пресекли средната линия на Тайванския проток и са навлезли в самообявилата се зона за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван (ADIZ).

Тези 40 нахлувания са извършени от 10 изтребителя Су-30, 12 изтребителя J-10, четири изтребителя J-11, 10 изтребителя J-16, два самолета за зареждане във въздуха Y-20 и два самолета за ранно предупреждение във въздуха KJ-500 и контролни самолети.

ADIZ е едностранно наложено и различно от суверенното въздушно пространство, което се определя съгласно международното право като простиращо се на 12 морски мили от бреговата линия на дадена територия. Не са забелязани китайски военни самолети да навлизат в суверенното въздушно пространство на Тайван.

Управляващата комунистическа партия на Китай гледа на Тайван – демократично управляван остров с 24 милиона жители – като на част от своя територия, въпреки че никога не го е контролирала.

Комунистическата партия отдавна обещава, че островът трябва да бъде „обединен“ с континенталната част на Китай, със сила, ако е необходимо, докато тайванските власти категорично отхвърлят териториалните претенции на Китай над него.

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че "обучава през цялото време", за да повиши своите бойни способности, добавяйки, че мирът в Тайванския пролив е ключът към поддържането на стабилността и просперитета на индо-тихоокеанския регион.

„Продължителният военен тормоз от страна на комунистическите военни може лесно да доведе до рязко увеличаване на напрежението и влошаване на регионалната сигурност. Призоваваме властите в Пекин да поемат своята отговорност и незабавно да спрат този вид разрушителни, едностранни действия“, добави министерството.

Най-високият рекорд на китайски бойни самолети, които са влезли в тайванската ADIZ в рамките на 24 часа, беше отчетен през октомври 2021 г., когато 56 самолета извършиха нахлуването за един ден.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР