Министерството на отбраната на САЩ не бърза да доставя на

...
Министерството на отбраната на САЩ не бърза да доставя на
Коментари Харесай

Foreign Policy: В САЩ се чудят дали да дадат на Украйна ново модерно оръжие, поразяващо цели в Русия

Министерството на защитата на Съединени американски щати не бърза да доставя на Украйна така наречен умни бомби - бомби с лазерно ориентиране, такава да вземем за пример системата може да трансформира стандартни муниции в " умни " (JDAM – Joint Direct Attack Munitions). Американското военно управление изрази угриженост по отношение на предложенията за доставка на Украйна на такива муниции, които ще дадат на Киев способността да поразява цели надълбоко в Русия на разстояние от съвсем 160 километра.

 

Пентагонът се притеснява, че доставката на тези оръжия ще отнеме прекалено много време. Съгласно проект, препоръчан от американския производител на оръжия Boeing, Съединените щати биха могли да изпратят наземно изстрелвани бомби с дребен диаметър (GLSDB) в Киев. Ако прехвърлянето се реализира, Киев ще получи оръжия с обхват два пъти по-голям от боеприпасите за HIMARS, които към този момент са доставени в Украйна - GLMRS с GPS навигация. В този случай въоръжените сили на Украйна ще могат да поразяват цели, които са били недостъпни за тях през целия въоръжения спор, написа Foreign Policy.

Украйна неведнъж е обещавала, че няма да нанася удари с американско и натовско оръжие на съветска територия, защото управлението на Съединени американски щати се притеснява от ескалация на военните дейности. Но тези обещания не важат за окупираните от Русия украински територии като Крим. Въпреки апелите на някои членове на НАТО, администрацията на Байдън отхвърля да изпрати тактически балистични ракети ATACMS в Украйна, които са доста точни и ще ѝ разрешат да удари съветски цели на 320 километра от фронтовата линия. Но администрацията даже не е обсъждала доставката на дребни бомби като дискутира американските оръжия, които биха могли да предизвикат Русия към ескалация. Страхът от ескалация по-рано спря Съединените щати да доставят на Украйна такива системи като Javelin ATGM, 155-мм гаубици и съоръжения HIMARS, въпреки че това се промени с времето. The Wall Street Journal по-рано заяви, че Вашингтон даже е модифицирал системите HIMARS, доставени на Украйна, тъй че да не могат да изстрелват ракети ATACMS.

Министерството на защитата на Съединени американски щати и командването на американските Военновъздушни сили се притесняват, че доставката на бомби с дребен диаметър ще се забави и те към този момент няма да са нужни поради бързината на бойните дейности в Украйна. Те не отслабват в Донбас даже в изискванията на студена зима, както се вижда от обстановката в Бахмут и Соледар. Наземната бомба с дребен диаметър, създадена взаимно от Boeing и шведската компания Saab, употребява ракетен мотор за изстрелване и постигане на мечтаната височина, след което бива насочвана към задачата. Бомбата може да лети с промени в траекторията съгласно терена и даже да направи противоположен завой при потребност. Тя се изстрелва с HIMARS или с по-тежкия вид системи за залпов огън M270. Бомбата с дребен диаметър GBU-39 би трябвало да бъде скачена с ракетния мотор M26 (двата съществени съставния елемент на GLSDB), преди да може да се употребява в пердах. Но това ще отнеме месеци.

Привържениците на доставките се тормозят, че заради съмнение и колебливост процесът ще се забави в допълнение и Украйна ще получи тези муниции с огромно забавяне, чакайки позволение от Пентагона. " Не политическата динамичност пречи на доставките, а тромавата администрация е причина ", сподели представител на Конгреса, осведомен с дебата. Има разнообразни оценки за времето, належащо за свързване на бомбата и мотора. Анализаторите Джон Харди и Брадли Боуман от основаната във Вашингтон Фондация за отбрана на демокрациите считат, че Украйна може да получи две пускови установки и 24 бомби в границите на 9 месеца след одобряването на проекта за доставки от Пентагона и 12 пускови установки със 750 бомби до края на 2024 година Това е при изискване, че доставените оръжия няма да бъдат създадени в отбранителни предприятия, а просто взети от американски хранилища, с цел да се свърже бомбата с мотора. Поддръжниците на такива доставки споделят, че бойните дейности евентуално ще се проточат доста месеци и затова бомбата, макар дългото време за доставка, ще бъде доста потребна за украинците. Освен това, GLSDB би трябвало да бъде сдвоена със лична пускова установка, която наподобява на дребен товарен резервоар, само че е друга от доставяните HIMARS и MLRS.

" Всеки ден закъснение на решението за доставка отсрочва и времето, когато Киев може да получи такива оръжия ", сподели Брадли Боуман пред Foreign Policy. Говорителят на Пентагона подполковник Гарън Гарн отхвърли да даде детайлности за формалните договаряния за военна помощ на Украйна, само че сподели, че Съединени американски щати са в непрекъснат контакт с Киев, оценявайки потребностите на украинците от оръжия и муниции: " Тяхната мощна увереност на бойното поле демонстрира, че те не престават дейно да употребяват бойните средства, предоставени им от Съединените щати и международната общественост, защитавайки своя суверенитет ". Boeing отхвърли да разяснява. Украинското управление обаче се надява, че всички вътрешни спънки пред осъществяването на договорката могат да бъдат побързо преодолени. " Ние просто се опитваме да разберем по какъв начин да получим нужните усъвършенствания за тези бомби. Надяваме се, че ще ги получим със идващия пакет помощ ", сподели украински боен водач, поискал да остане неизвестен, пред Foreign Policy. Тази точно управляема бомба с тегло 113 кг е с към 20 кг по-тежка от боеприпасите GMLRS, които Съединени американски щати към този момент са доставили на Украйна. Тя може да покаже своята успеваемост при заличаване на съветски позиции, готови в инженерно отношение, като окопи и траншеи. Пускането на такива бомби може да се прави от затворени и скрити огневи позиции, с цел да се избегне откриването им. А боеприпасите ATACMS са два пъти по-тежки от такава бомба.

 

В момента Украйна усилва интензивността на дейностите си на бойното поле, без даже да получи най-новите далекобойни оръжия от НАТО. Укроборонпром неотдавна тества дронове-камикадзе с обхват на деяние над 950 километра. Руското министерство на защитата твърди, че Киев към този момент употребява дронове с огромен обхват за удари по съветски въздушни бази. Западните страни започнаха полемика дали да доставят на Украйна далекобойни оръжия от вида ATACMS, които могат да бъдат по-точни.

 

" Путин залага на повече забавяния. Той би трябвало да загуби. Украйна изцяло заслужи нашата поддръжка и почитание. Време е да доставим ATACMS и да отворим път за танковете Leopard ", написа в Туитър литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис. Съединените щати удвояват напъните си за оказване на помощ на Украйна. Този месец размерът на военната поддръжка възлиза на 3 милиарда $, като в нея са включени 50 бойни машини Bradley. Но украинското управление е загрижено, че не разполага с задоволително далекобойна огнева мощност, с цел да стартира нахлуване и да освободи окупираните от Русия територии.

 

И Москва сигурно се готви да нанася нови удари, без да има намерение да се ограничи единствено до позиционните борби в Донбас.

 

Говори се, че Иран има намерение да достави на Москва нови балистични ракети с дребен обхват, с цел да попълни изчерпаните съветски арсенали. " Има съветски цели в Украйна, които са сложни за поразяване със средствата, избрани към днешна дата ", сподели Боуман. " На първо място, това са цели в Крим. Трябва да предоставим на Украйна средства за дейно поразяване на окупационните съветски сили в Крим ", прибавя той. Докато Украйна непрестанно желае авангардни бомби и муниции с огромен обхват, след съветските удари по Бахмут и Соледар украинците ще би трябвало да извърнат внимание на темповете за образование и изпращане на нови войски на бойното поле, както и на доставка на западни артилерийски снаряди.

 

" Голяма част от това се свежда до обстоятелството, че те не разполагат с задоволително артилерийски муниции. Освен това липсват подготвени елементи за осъществяване на настъпателни интервенции. Няма отговори на всички тези въпроси ", сподели Роб Лий.

 

Превод Ганчо Каменарски

 

Източник Actualno.com

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР