Министерството на отбраната на САЩ е възложило на базираната в

...
Министерството на отбраната на САЩ е възложило на базираната в
Коментари Харесай

Anduril създава дрон за лов на безпилотни летателни апарати за армията на САЩ

Министерството на защитата на Съединени американски щати е упълномощило на основаната в Калифорния компания Anduril Industries контракт на стойност 250 млн. $ за създаване и доставка на безпилотни летателни апарати (БПЛА) за лов на дронове. Договорът включва производството на повече от 500 безпилотни летателни апарата Roadrunner-M и системата за електронна битка Pulsar. Доставките би трябвало да стартират в края на 2024 година и да приключат до края на 2025 година

Roadrunner-M е отвесно излитащ и кацащ (VTOL) дрон, оборудван с взривен заряд. Той е предопределен за бързо прихващане и заличаване на огромни противников БПЛА (безпилотни летателни апарати) и е планиран да може да се употребява неведнъж. Благодарение на изкуствения разсъдък и модулната структура дронът може освен да прихваща задачите, само че и да се връща в базата след привършване на задачата, в случай че не се изисква заличаване на задачата.

Това, което прави Roadrunner-M специфичен, е високата му маневреност и способността му да работи в сложни условия. Той може да бъде изстрелян от случайна площадка и може да доближи висока скорост, до момента в който прехваща задачите. Този безпилотен аероплан е планиран по този начин, че да може бързо да се модернизира, с цел да се бори с бъдещи закани. Anduril го нарежда като система, която може доста да понижи разноските за противовъздушна защита, защото дроновете от този вид, които не са унищожени, могат да се зареждат с гориво и да се употребяват наново.

Системата Pulsar на Anduril е допълнение към Roadrunner-M и обезпечава електронна битка против противников безпилотни летателни апарати. Pulsar към този момент се употребява интензивно от американската войска още от август 2023 година и нейната успеваемост е потвърдена в действителни условия.

Една от основните характерности на Roadrunner-M е неговата дарба да унищожава доста по-скъпи от него въздушни цели, като да вземем за пример противников военни безпилотни летателни апарати, на цена 100 пъти по-висока от неговата лична цена. Това го трансформира в стопански дейно решение за отбрана на значими обекти и личния състав.

Освен това дронът се изстрелва доста бързо, прихваща отдалечени цели и се връща в базата за нов полет. Това дава на операторите повече време да оценят опасността и да решат дали да унищожат задачата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР