Министерството на отбраната на САЩ е пренасочило към изграждането на

...
Министерството на отбраната на САЩ е пренасочило към изграждането на
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Белият дом пренасочва средства военни програми към строежа на стената

Министерството на защитата на Съединени американски щати е пренасочило към построяването на стената по границата с Мексико 1,5 милиарда $ от средствата, предопределени за финансиране, в частност, на програмата за рационализация на междуконтиненталните балистични ракети " Минитмън -3 ", а също и на самолетите за далечно радиолокационно следене (ДРЛС) и ръководство, оповестява през днешния ден " Вашингтон пост ", представен от ТАСС. Вестникът се базира на документи на Пентагона, до които е съумял да получи достъп.

Отделените средства ще послужат за създаване на 130 км сектор от стената и ще бъдат регистрирани като разноски по битката с опиатите. От министерството показват, че прехвърлянето на тези средства за друга цел няма да окаже отрицателно въздействие върху бойната подготвеност. Длъжностни лица от вашингтонската администрация признаха по-рано, че тези пари могат да бъдат ориентирани към други военни стратегии, за които не доближава финансиране, предава Българска телеграфна агенция.

От управлението на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, отбелязва вестникът, нееднократно са изтъквали нуждата от модернизиране на ракетите " Минитмън-3 " поради остарялата им наземна инфраструктура. Тези ракети са гръбнак на американския стратегически нуклеарен боеприпас. В проекта за модернизиране на центъра за ръководство на междуконтиненталните балистични ракети има " известно забавяне ", заради което Пентагонът пренасочва част от отделените средства по програмата за рационализиране на тези ракети. Министерството редуцира също по този начин и финансирането на програмата за самолетите ДРЛС.

В цитираните от " Вашингтон пост " документи се споделя още, че за издигането на стената ще се употребяват и средства, които в началото са били предопределени за финансиране на американските военни интервенции в Афганистан. Не се показва по какъв брой тъкмо пари ще се пренасочат от всяка от тези стратегии. Освен тези 1,5 милиарда $, Пентагонът заделя за построяването й още към 4,6 милиарда $, планувани по програмата за градеж на военни обекти. Този ход на администрацията на Тръмп провокира остро неодобрение измежду демократите в Конгреса на Съединени американски щати.

Президентът Доналд Тръмп подписа на 15 февруари декрет за въвеждане на изключително състояние по южната граница на страната. Според Белия дом това ще разреши на президента да набере като цяло към 8 милиарда $. Всички тези средства ще се изразходват за създаване или ремонт на загражденията по сектор от границата с Мексико, дълъг 376,5 км. Правителството счита, че това ще помогне на управляващите в битката с незаконната имиграция и контрабандата на опиати. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР