Министерството на отбраната на Република България е домакин на 47-ата

...
Министерството на отбраната на Република България е домакин на 47-ата
Коментари Харесай

МО е домакин на работни срещи в рамките на Процеса SEDM

Министерството на защитата на Република България е хазаин на 47-ата работна среща на Координационния комитет на Процеса на срещи на министрите на защитата от Югоизточна Европа (SEDM-CC) и 48-ата работна среща на Политико-военния напътстващ комитет (PMSC).

Тридневните съвещания се организират в границите на българското председателство на Процеса, под управлението на ръководителя на SEDM и заместник-министър на защитата Теодора Генчовска.

„ Бих желала да подчертая още един път твърдата си убеденост, че самодейността „ Процес на срещи на министрите на защитата от Югоизточна Европа “ ще продължава да усилва нашето съдействие и доверие и през идващите години за дейно справяне с провокациите, пред които всички ние сме изправени “, съобщи при откриването на форума заместник-министър Генчовска.

Постигнатият прогрес и опциите за по-нататъшно развиване на SEDM, както и други настоящи въпроси на районното съдействие в региона на сигурността и защитата, са във фокуса на полемиките. Участниците ще обсъдят осъществените действия от предходните срещи през март 2022 година до в този момент, показани от Секретариата на SEDM и многонационалната бригада „ Югоизточна Европа “ (SEEBRIG). Ще бъдат дискутирани и тематиките от дневния ред на идната през ноември т.г. среща на министрите на защитата от Югоизточна Европа, на която нашата страна ще бъде хазаин.

В работата на форума, проведен от дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “ в Министерството на защитата, вземат участие представители на 13 от страните-членки на SEDM, командирът и офицери от щаба на многонационална бригада „ Югоизточна Европа “, представители на Центъра за съдействие в сигурността (RACVIAC) и на Програмата на Организация на обединените нации за развиване (UNDP/SEESAC). В полемиките чрез видеоконферентна връзка ще се включат и представители на Министерството на защитата на Украйна и на Програмата на НАТО „ Building integrity “.

В състава на българската делегация са включени бригаден военачалник Радостин Илиев – боен консултант на SEDM, Даниела Григорова – шеф на Секретариата на SEDM, специалисти от Министерството на външните работи и от дирекция,,Отбранителна политика и планиране‘‘- МО, както и Секретариатът на SEDM.

От инициирането си през 1996 година Процесът SEDM се потвърди като ефикасен механизъм за повишение на районната сигурност и един от най-важните конгреси за районно съдействие в региона на сигурността и защитата. Експертните срещи на SEDM-CC и PMSC се организират два пъти годишно в страната-домакин на Процеса. От 1 юли 2021 година България пое ротационното председателство на SEDM за период от две години.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР