Министерството на отбраната на Беларус е обезпокоено от струпването на

...
Министерството на отбраната на Беларус е обезпокоено от струпването на
Коментари Харесай

Беларус се безпокои от струпването на полски войски по границата

Министерството на защитата на Беларус е обезпокоено от скупчването на военната мощност от страна на Полша.

" Днес беше оповестено, че полските въоръжени сили скоро ще доближат равнище от 300 хиляди Въпреки че в сходство с Договора за елементарните въоръжени сили в Европа те подписаха, че рестриктивните мерки са 234 хиляди Тоест те съзнателно ще нарушават това ", сподели началникът на отдела за интернационално военно съдействие - асистент на министъра на защитата на Беларус за интернационалното военно съдействие Валерий Ревенко в ефира на канала STV.

Той даде обещание реакцията на Минск на протичащото се.

" Всяка войска се интересува от рационализация. Но Полша доставя нападателни оръжия. Ние не сме осведомени какви типове оръжия, в какви количества доставя. Има интернационалните съглашения. Днес, за жалост, нямаме взаимно съгласие, нямаме съвместен надзор. ", - означи Ревенко.

Той напомни, че Беларус кани представители на Полша на своите учения, което не може да се каже за полската страна.

" Те ни нямат. Те суспендираха ДОВСЕ (Договора за елементарните въоръжени сили в Европа) във връзка с Беларус. Тоест стопираха в действителност всички свои отговорности в нашите връзки. Краен образец е покана за учението " Бойно приятелство " (учение на страните от ОДКБ) в Брест. Отговорът беше негативен ", сподели помощник-министърът на защитата на Беларус по интернационалното военно съдействие.

Според него Минск се надява, че обстановката ще се раздвижи след парламентарните избори, които ще се проведат в Полша в близко бъдеще.
 Лукашенко: Призивите на Полша и Балтийските страни са глупави
Лукашенко: Призивите на Полша и Балтийските страни са глупави

Според него те нямат право да се оплакват до момента в който имат " даже един задграничен военнослужещ " на своя територия

Припомняме, че напрежението сред страните тлее отдавна. 

Беларуският президент Александър Лукашенко съобщи на 31 август, от Беларус са " безпочвени и глупави ". 

Според него, Полша и балтийските страни нямат право да се оплакват от " Вагнер " в Беларус, до момента в който имат " даже един задграничен военнослужещ " на своя територия.

Полша и нейните съседи виждат наличието на " Вагнер " в Беларус като опасност за сигурността и в отговор Варшава реалокира част от личните си войски на изток към границата с Беларус.

Лукашенко сподели, че армията му ще се възползва от образованието на " Вагнер ", който се би за Русия в някои от най-интензивните борби на войната в Украйна и приключи завладяването на град Бахмут след месеци борби през май.
 Беларус: Полски боен хеликоптер наруши границата
Беларус: Полски боен хеликоптер наруши границата

Но се е върнал назад

Беларус съобщи в края на юли, че членовете на " Вагнер " са почнали образование на нейните специфични сили на боен полигон единствено на няколко благи от границата с Полша.

На 1 септември  Беларус съобщи, че полски боен хеликоптер е нарушил границата.

Полският боен хеликоптер Ми-24 е пресякъл държавната граница на доста ниска височина до територията на Беларус и по-късно се върна назад.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР