Министерството на отбраната изпрати пояснение по повод прессъобщението на НАТО

...
Министерството на отбраната изпрати пояснение по повод прессъобщението на НАТО
Коментари Харесай

МО за ученията на Русия в териториалните води на България: Това не е добра практика

Министерството на защитата изпрати разяснение във връзка прессъобщението на НАТО след вчерашното съвещание на Съвета НАТО - Украйна.

В сряда Алианса осъди „ рисковото “ държание на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като акцентира, че новата съветска „ предупредителна зона “ визира териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Агенция Франс Прес и ДПА.

„ Руската федерация изпрати обществена нотификация за установяване на краткотрайна предупредителна зона в Черно море заради осъществяване на военни учения. Зоната включва елементи от изключителната икономическа зона на България.

Въпреки че тези дейности не съставляват официално нарушаване на международноправните правила, те не се считат за добра процедура.

България и съдружниците не престават регулярните действия по засилено наблюдаване в зоната на отговорност на НАТО, в сходство с решенията в границите на Алианса “, показват в известието си от Министерството на защитата.

Новата морска „ зона на нараснала военна опасност “, основана от Русия, обгръща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което поражда нови опасности от недоразумения и ескалация, предизвести още Алиансът.

Миналата седмица Русия се отхвърли от основно съглашение, подкрепено от Организация на обединените нации, което от лятото на 2022 година позволяваше на Украйна да изнася зърното си през Черно море от лятото на 2022 година След това тя стартира да обстрелва пристанищните региони на град Одеса, а по-късно и украинското пристанище Рени, отбелязва Агенция Франс Прес.

НАТО добави, че ускорява ограниченията си за наблюдаване на Черно море, „ по-специално благодарение на морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР