Министерството на отбраната има нужда от още време, за да

...
Министерството на отбраната има нужда от още време, за да
Коментари Харесай

Необходимо е още време за подготовка на втора военна помощ за Украйна

Министерството на защитата има потребност от още време, с цел да реши какво да съдържа вторият пакет с военна помощ за Украйна. Това сподели пред медиите министър Тодор Тагарев след срещата на върха на НАТО във Вилнюс.
 
По наличие и по размер вторият пакет ще е сходен на първия, изпратен от служебното държавно управление. " Много е значимо тази помощ да стигне в точния момент. Тя е съобразена с това, от което се нуждае Украйна, само че преди всичко ние гледаме какво е належащо за нашата войска ", добави министър председателят акад. Николай Денков. От това, което остава, България може да изпрати надлежно боеприпаси или други механически средства, които са включени в листата, показан от президента Зеленски.
 
Военната помощ за Украйна не е била обсъждана на срещата във Вилнюс. Дискусията е била на политическо ниво за включването на Украйна в Алианса. Страната е получила цялостна поддръжка от страните членки на НАТО, които са поели съответен ангажимент за нейното приемане в Алианса. Министър-председателят открои три значими решения в това отношение. Най-важното от тях е основаването на така наречен съвет НАТО-Украйна, който слага президента на Украйна на масата равноправно с всички други държавни ръководители. Второто е, че се опростява и съкратява пътят до приемането в Алианса, защото страната претендент към този момент е минала доста от стъпките. Третото решение е декларираната от групата Г-7 сериозна икономическа и военна помощ за Украйна.
 
Премиерът дефинира като забавна и потребна също полемиката с държавните ръководители на Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея. Той акцентира особено, че " Китай не се преглежда като съперник. Да, той е стопански съперник, само че с него би трябвало да се търсят общите тематики, по които да работим дружно ".
 
Министърът на защитата Тодор Тагарев изясни още, че се планува националната бойна група на територията на България да може да бъде усилвана до равнище бригада, само че не незабавно. Целта е да бъде построена логистичната инфраструктура и всичко належащо за поддръжка в страната, да е ясно кои поделения и елементи от съдружниците ни ще идват на наша територия, да се организират регулярно учения, да се отиграват работата на щаба и взаимоотношението с други подразделения. Така, когато се наложи, нашата бойна група ще може да бъде усилена до състав на бригада. " Към момента не приказваме за цялостна бригада на наша територия ", безапелационен беше министърът на защитата.
 
Тагарев уточни, че нивото на ситуационна информираност би трябвало да бъде нараснало. Така " при съществуване на опасност ще научаваме за нея задоволително време преди този момент, да стартираме процеса на доокомплектоване на съответните поделения, които са планувани за територия на страната ни ".
 
Мерките във връзка с възпирането и защитата в Черно море се извършват в поредност още от срещата на върха на НАТО във Варшава, когато беше да основан пакетът за засилено предно наличие и приспособено наличие в Черноморския район, изясни началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. " Оттогава те еволюират и се ползват по въздух, суша, море, в киберпространството и даже в Космоса ", добави той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР