Министерството на отбраната е готово да продължи да оказва необходимата

...
Министерството на отбраната е готово да продължи да оказва необходимата
Коментари Харесай

Ердоган благодари на България за помощта след труса Турция

Министерството на защитата е готово да продължи да оказва нужната филантропична помощ на Турция. Ние бяхме измежду първите отзовали се страни - посредством Военновъздушните ни сили с военните самолети транспортирахме военни медици, избавителни екипи и филантропична помощ. Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов на среща в министерството с посланика на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок.

Министър Стоянов още веднъж изрази откровени съболезнования към фамилиите на починалите и потърпевшите в тежките трусове в Турция.

" До този миг ние се обръщахме към вас като комшии, другари. Сега към този момент се обръщаме към вас като братя и сестри. Вие се отзовахте още в първите часове след нещастието и изпратихте с военните самолети вашите избавителни екипи, които извадиха доста хора под руините. От основаването на дипломатическите връзки сред двете страни това беше най-силният жест на взаимност, който България ни оказа. За мен е горделивост да съм дипломат в такава страна ", съобщи дипломат Секизкьок.

Посланикът уточни, че помощта на България е извънредно скъпа.

По последни данни 41 000 души са починали след земетресенията до този миг, а 2 млн. души са останали без заслон. " Ние се опитваме да им осигурим покрив и отопление. Затова сме признателни, че оказвате цялостно подпомагане на камионите с филантропична помощ, с цел да минават директно през България до засегнатите региони. Ще разчитаме и на вашата поддръжка пред Европейския съюз за възобновяване на вредите от земетресението ", сподели още дипломат Секизкьок.

" Ще имате безапелационна поддръжка на България в Европейския съюз за всяка нужна помощ за Турция. Ние в Министерството на защитата оставаме в подготвеност при Ваши претенции да окажем поддръжка съгласно нашите благоприятни условия ", съобщи министърът на защитата. Той описа на посланика, че военнослужещите от Втора механизирана бригада в Стара Загора са събрали дарения за фамилиите на потърпевшите в Турция. " Това е дребен жест, само че демонстрира нашата откровена съпричастност към вашия народ ", сподели министър Стоянов.

В срещата участваха заместник-министър Катерина Граматикова, началникът на кабинета Владко Владов, шефът на дирекция " Отбранителна политика и обмисляне " бригаден военачалник Радостин Илиев, както и военният аташе на Турция подполковник Мурат Паяс.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР