Министерството на околната среда и водите оттегли предложението за промяна

...
Министерството на околната среда и водите оттегли предложението за промяна
Коментари Харесай

Отлагат промяната в концесията на Банско

Министерството на околната среда и водите отдръпна предлагането за смяна в концесията на ски зона “Банско”, което беше планувано за съвещанието на Министерския съвет в четвъртък. Това разгласи на ексклузивен брифинг министър Нено Димов.

Промяна в контракта за развиване на ски зоната въпреки всичко ще има, само че това ще стане на по-късен стадий, по време на разискването на проекта за ръководство на народен парк Пирин”.

Обявеният за на следващия ден митинг в отбрана на Пирин обаче остава, обявиха от обединението “За да остане природа в България”, съобщи NOVA.

„ Направих всичко допустимо да дам

оптималната гласност на плана на кръгла маса, на която бяха разяснени всички аспекти на решението. Целта беше всички заинтригувани страни да се убедят, че насъбраният с години проблем с построяването на втори въжен превоз на ски зона Банско би трябвало да бъде решен “, съобщи министърът. Той изясни, че казусът има два аспекта – екологичен и стопански. „ Винаги съм заявявал, че би трябвало да има баланс сред тези два аспекта – опазването на природата и икономическото развиване “, безапелационен беше министър Димов.

„ Като министър на околната среда аз давам отговор

за съблюдаване на екологичното законодателство. В съответния случай режимите по това законодателство се дефинират в Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “. Вторият въжен превоз не може да се построи, без да има смяна в проекта. Без такава смяна не може да се действат възможните капиталови планове за създаване на спортни уреди, които да бъдат подложени на всички оценки за въздействието върху околната среда “, изясни министърът. По думите му вторият аспект е стопански и той се дефинира в концесионния контракт за Ски-зона Банско.

Договорът би трябвало да бъде наведен в сходство със законодателството, сподели министърът и напомни, че това е първият контракт от този вид, подписан през далечната 2001 година и има доста недостатъци в него, които би трябвало да бъдат прецизирани.

„ Не искам да взимам решения напук.

В търсенето на баланс отдръпвам смяната в концесионния контракт. Тя ще се гледа дружно с смяната в проекта за ръководство на Национален парк Пирин “, съобщи министърът. Проектът на проекта за ръководство е в процедура на публично разискване до 22 декември 2017 година и двете точки ще бъдат импортирани дружно на последващо съвещание на Министерски съвет.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР