Министерството на околната среда и водите осигурява пълно проследяване на

...
Министерството на околната среда и водите осигурява пълно проследяване на
Коментари Харесай

Център за мониторинг на бреговата зона във Варна подпомага дейността на ековластите

Министерството на околната среда и водите обезпечава цялостно следене на вероятни екологични вреди в българската акватория на Черно море, след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

В обстановки, изискващи акуратен мониторинг на Черноморския басейн, в работата по следене се включва и построеният във варненското Висше военно-морско учебно заведение Център за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона. Той следи в действително време и пресъздава процесите в акваторията на Черно море, както и предвижда посоката на придвижване на плаващи замърсители, разливи и петна.

Центърът е основан със средства от екоминистерството по стратегия „ Интегрирано ръководство на морските и вътрешни води “, а цената на финансирането е над 1,1 милиона евро.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов разпореди още на 8 юни засилен мониторинг на крайбрежните морски води на Басейнова дирекция „ Черноморски район “ – Варна и Изпълнителната организация по околна среда, който се организира в три пункта в крайбрежните морски води - Дуранкулак, Шабла и Калиакра, като в същото време министерството сътвори в допълнение още три пункта за мониторинг, ситуирани в бреговата зона.

В осъществявания все още мониторинг се включват спомагателни индикатори, с цел да се следи евентуалното влияние на водите по течението на река Днепър върху Черно море. Мониторингът ще се прави един път седмично в брегови пунктове.

Следи се евентуалният риск от замърсяване на морската околна среда в резултат на военните дейности. Проследява се за съществуване на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата обстановка са включени и спомагателни индикатори (пестициди и др.). До момента не са открити превишения по нито един от изследваните индикатори.

Към момента няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море. Сателитните наблюдения и математическото моделиране на водните течения до този миг не дават мотив за терзание. Следи се положението освен на крайбрежните, само че и на водните течения във вътрешността в морето. Мониторингът за положението на морските води е съгласуван с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Честота на пробовземане е задоволителна, с цел да бъде направена справедлива оценка за моментното положение на морските води. Резултатите ще бъдат навреме предоставени на способените органи, съгласно нужното време за разбор на избраните индикатори в пунктовете.

Министерство на околната среда и водите ежедневно обменя информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Ролята на Министерството на околната среда и водите е да прави мониторинг и да осведоми институциите, които носят отговорност за предварителната защита и отговора на откритите опасности. Актуална информация за резултатите от направените измервания ще се дава навреме на способените институции и обществеността.

Сигнали при вероятни признаци на замърсяване по бреговата ивицамогат да се подават на Зеления телефон на Министерство на околната среда и водите: 0887 088440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: [email protected] Компетентните екипи на Министерството на туризма са в подготвеност за подпомагане.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР