Министерството на околната среда и водите (МОСВ) принудително спря работата

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) принудително спря работата
Коментари Харесай

МОСВ спря ТЕЦ "Марица 3" заради нарушения на екологичното законодателство

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) наложително спря работата на Топлоелектрическа централа " Марица 3 " в Димитровград поради нарушавания на екологичното законодателство и неспазването на нормите за чистотата на въздуха. Това написа в своя профил във Фейсбук вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов.

Той прецизира, че е нарушено изискването в комплексното позволение за допустимите излъчвания на серен диоксид в атмосферата. Констатирани са и голям брой неорганизирани излъчвания от въглищен прахуляк. За тези нарушавания са формирани редица административни актове и наказателни постановления през последните месеци.

В началото на април Сандов разяснява по време на парламентарния надзор, че поради систематичните нарушавания на топлоцентралата институциите преразглеждат комплексното позволение. Тогава той уточни, че Топлоелектрическа централа " Марица 3 " не е осъвременен и работата му не е ефикасна, само че работи поради високите цени на електрическата енергия на пазара сега.

Сега министърът прецизира, че горивната апаратура ще бъде спряна посредством наложително извеждане от употреба и пломбиране на местата за подаване на гориво (въглища и биомаса). По този метод ще бъдат прекратени нарушаванията и ще се предотврати непосредствената заплаха от замърсяване на околната среда по съставния елемент атмосферен въздух, с което ще бъде стеснен и рискът за здравето на хората.

Превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия против България, което е в напреднала фаза и скоро се чака решение на Съда на Европейски Съюз и налагане на наказания на страната ни. Затова и не можем да си позволим да толерираме продължаването на сходни нарушавания от страна на която и да е топлоцентрала, написа още Борислав Сандов в своя пост.

Топлоелектрическа централа " Марица 3 " е с номинална мощ от 120 мегавата и е една от най-старите централи у нас.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР