Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предлага язовир Овчарица

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предлага язовир Овчарица
Коментари Харесай

Екоминистърът: Овчарица да бъде добавен към значимите язовири у нас

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предлага язовир " Овчарица " да бъде прибавен в листата на комплексните и значими язовири. Министър Емил Димитров срещна депутатите от отрасловите комисии в Парламента с претекстовете за смяната в Закона за рибарството и аквакултурите, предава БНР.

Министерство на околната среда и водите дава отговор за 52 огромни язовира, които покриват към 85% от водния запас на страната.

Предложението е язовир " Овчарица ", който се намира в Югоизточна България директно до Топлоелектрическа централа " Марица-Изток-2 ", да бъде прибавен в този лист.

Екоминистърът акцентира ролята на язовира за поддържането на енергийните мощности:

" Всички енергийни са в този лист. Този са го изпуснали, язовир " Овчарица ". Безспорно този язовир би трябвало да бъде постоянно цялостен. Нямаме другояче енергетика. Трябва да влезе в националнозначимите, с цел да му подсигуряваме вода от " Копринка " и от " Жребчево ", разгласи министърът.

Друго предложение на Екоминистерството е рибата да бъде преместена от значимите язовири. Според министъра това ще реши казуса със скритата приватизация и неограничените права на концесионерите.

" Нека тези 52 националнозначими да ги запазим. Има 6000 други. Нека да си вървят там, да вършат каквото желаят. Само за образец. НЕК заплати 800 000 на някакъв, че му умряла рибата, която бил поставил в техен язовир. Това е все едно да дойда във вашия апартамент, да влезе в една стая и оттова нататък да ви споделям вие по какъв начин би трябвало да си ползвате жилището. Мисля, че индивидът е по-голям от рибите ", добави Димитров.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР