Министерството на образованието започна проверка на избора на Любомир Спасов

...
Министерството на образованието започна проверка на избора на Любомир Спасов
Коментари Харесай

Зрее скандал с избирането на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет към СУ


Министерството на образованието стартира инспекция на избора на Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет към Софийския университет, заяви Българска национална телевизия.

Сигналът за нарушавания в процедурата пристигна от лекари – преподаватели във факултета. Проф. Спасов към този момент 2 пъти е бил декан и това ще бъде третият му мандат. Името на някогашния дълготраен шеф на болница „ Лозенец “, който бе отхвърлен преди две години, се свързва с следствие на противозаконни трансплантации, абсурда с първокласния апартамент в болничното заведение, както и следствие за източване на здравната каса.

Кратко известие се появи през вчерашния ден на уеб страницата на Софийския университет – с 51 гласа „ за “, 9 гласа „ срещу “ и 20 гласа „ въздържал се “ за декан на Медицинския факултет е определен проф. Любомир Спасов. В известието липсва информацията, че той е единствен претендент – откакто другият е административно отхвърлен.

„ Тези лекари, които бяха към този момент номинирани за управителни длъжности във факултета, нямат право да бъдат избирани заради официално пояснение на правилника на СУ “, съобщи доцент доктор Радосвет Горнев – началник на Катедрата по хирургически заболявания, акушерство и гинекология на МФ към СУ „ Св. Кл. Охридски “.

„ По този метод той в профил каквато и да била конкуренция. До 23 юни аз съм била заместник-декан, доцент Асенова декан – т.е. кое се промени до 26-и, тъй че ние към този момент не можем да участваме за никакви управителни длъжности? “, попита доцент доктор Йорданка Узунова – член на Катедрата по вътрешни заболявания на МФ към СУ.

„ Хора, които са неуместни, се лишават от правото да бъдат избирани. Така се оказа, че нямат различен претендент за декан и единствено един човек може да бъде определен в съответния случай “, съобщи доцент доктор Радосвет Горнев.

В отворено писмо до медиите лекари-преподаватели във факултета изброяват редица нарушавания в процедурата на избор.

„ При регистрацията са регистрирани 102 участници в Общото заседание. Той е определен от написаните от него протокол с 51. Вие знаете, че 102 делено на две е 51, а изборът на декан би трябвало да се случи с 50% плюс един гласа. В правилника един човек може да извършва 2 мандата от по 4 години, т.е. 2 по 4 е 8. Проф. Спасов е бил 10 години “, пресметна доктор Йорданка Узунова.

От Софийския университет разясниха, че на последното съвещание на Общото заседание през 2022 година е взето решение на управителни длъжности да бъдат назначавани единствено хора с 5-годишен главен трудов контракт с университета. Преподавателите обаче споделят, че техните контракти с изключение на с болничното заведение, са и с университета.

За 10-годишното ръководство на Спасов като декан, от Софийския университет декларират, че няма нарушаване, тъй като единият мандат е преустановен предварително. Изборът му в този момент също не бил проблем, защото мандатите няма да са поредни. От Министерство на образованието разпоредиха инспекция на процедурата за избор. Предстои въпросът да се прегледа и от Контролния съвет на СУ. Има заведено дело в Софийския административен съд.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР