Министерството на образованието ще подкрепи евентуално решение на здравното министерство

...
Министерството на образованието ще подкрепи евентуално решение на здравното министерство
Коментари Харесай

МОН се съгласява за Covid сертификати с гратисен период - за да има повече ваксинирани в училищата

Министерството на образованието ще поддържа вероятно решение на здравното министерство за въвеждане на Covid документи, наричани „ зелени документи “ в обектите с публично предопределение, в това число в просветителните институции.

Условието е то да важи единствено за преподавателите и непедагогическия личен състав и да стартира да се ползва най-рано след месец. Гратисният интервал е нужен, с цел да се даде още една опция на искащите да се имунизират.

Това мнение на МОН е показал отрасловият министър Николай Денков пред експертния съвет на здравното министерство.

Николай Денков е склонен и с предлагането на Министерството на здравеопазването маските за всички работещи в учебно заведение и за учениците над 5-ти клас да станат наложителни със заповед на здравния министър.

Просветното ведомство приема желанието на здравното министерство за прекратяване на груповите извънкласни действия при Covid заболеваемост в дадена община над 500 на 100 000 души.

Между двете министерства няма разминавания по предлагането спортните занимания да се организират единствено навън, в случай че съответната община попада в алена или тъмночервена зона.

При неприятно време часовете по физкултура ще се организират в класните стаи.

МОН приема ротация за учениците от 5-ти клас нагоре при заболеваемост над 500 на 100 000 души на общинско ниво, в случай че съответната Регионална здравна ревизия издаде такава заповед.

Тя ще се ползва на равнище учебно заведение при над 20% отсъстващи възпитаници, или над 30% карантинирани паралелки. Випуските ще се сменят през пет образователни дни.

По-дълго ще може да се учи от у дома единствено в случаите, в които не доближават учителите за присъствен образователен развой. МОН ще резервира досегашния принцип, съгласно който към отдалечено образование ще минават випуските с най-вече отсъстващи възпитаници.

Присъствено ще се образоват паралелките с минимален брой отсъстващи. Просветното министерство предлага това да са не повече от 50 на 100 от учениците в учебното заведение, без да се считат децата от предучилищните групи и учениците от 1-ви до 4-ти клас.

От Министерството на образованието одобряват предлагането на здравното ведомство учебните заведения в дадена община да се затварят напълно, в случай че 14-дневната заболеваемост там надвиши 750 на 100 000 души.

Затварянето на детските градини ще става единствено с наставление на РЗИ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР