Министерството на образованието обмисля варианти да има втори дати за

...
Министерството на образованието обмисля варианти да има втори дати за
Коментари Харесай

Зам.-министър в МОН посочи как ще бъде преобразена учебната програма

Министерството на образованието обмисля разновидности да има втори дати за изпит на учениците след 7 и 12 клас. Предложени за разискване са и промени в образователните стратегии. 

" Необходима е цялостна концептуална смяна, би трябвало да се стартира от образователните стратегии и оценяването. Новите образователни стратегии би трябвало да допускат повече потребление на интегрални познания, повече практическа устременост, залагане на компетентностния модел на образование. Това значително ни липсваше. Добре е образователните стратегии да дават по-голяма независимост, по-голяма опция за учителите за реализиране на предстоящи резултати ", заяви зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова в студиото на  " България заран ".

Оценката е, че сега учениците са обременени с фактологичен материал, с доста понятия, които от дълго време са остарели или нямат практическо приложение в живота. 

" Визията на учебниците е била подобаваща преди десетилетие. Учениците избират повече пояснения, образци, различен илюстративен материал, да не приказваме за стила, който е научен. Има доста образци за недоумение на образователния материал. Това демотивира учениците, по тази причина резултатите от изпитите не са удовлетворителни ", разяснява зам.-министърът.

Тя акцентира пред Bulgaria ON AIR, че целта на промяната не е олекотяване, а облекчение на материала. Лазарова изясни и за какво се предлага " Под игото " да се реалокира от учебника за 10 клас в този за 9 клас:

" Прекалено доста творби от българската литература има в 10 клас. Така ще има повече време в проучването им, малко повече и по-целенасочени старания за НВО в 10 клас ", посочи гостът.

Зам.-министърът сподели също, че втората дата за изпита след 7 клас не е за корекция на оценка, а късмет за учениците, които по справедливи аргументи, като заболяване да вземем за пример, не са съумели да се явят на постоянната дата.

" Да им се даде късмет да се явят на изпит и да бъдат конкурентни по-късно, тъй като този изпит взе участие в балообразуването при кандидатстване в последваща степен. В 12 клас ще се сътвори опция за зрелостниците за смяна на оценката от единия държавен зрелостен изпит - при справедливи условия може да се удовлетвори желанието за явяване. Тази оценка няма да попада в дипломата ", сподели още Емилия Лазарова.

МОН разисква разновидности за понижаване на въпросите в НВО след 10 клас. Целта е учениците да бъдат по-концентрирани. Също така ще има повече въпроси с отворен отговор, за да покажат познания, а освен възпроизвеждане на наученото. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР