Министерството на образованието не въвежда никакви нови правила за провеждането

...
Министерството на образованието не въвежда никакви нови правила за провеждането
Коментари Харесай

Денков успокои родители и ученици: МОН не въвежда нови правила за матурите

Министерството на образованието не вкарва никакви нови правила за провеждането на матурите , сподели отрасловият министър Николай Денков пред публицисти, преди да се включи в кроса с деца и възпитаници в Южния парк, част от самодейността " 5 KM RUN ".

" Това е цялостно неразбирателство, никакви нови правила не вкарваме! Правилата са оповестени още при започване на образователната година. Това, което излезе като събщение в петък, е още веднъж сумиране на това, което сме оповестили още при започване на образователната година и което аз изяснявам през последните месеци. Така че желая да успокоя незабавно и родителите, и учениците - нищо не се трансформира по отношение на това, което към този момент е оповестено към този момент ", означи Денков.

Спрямо предходната образователна година има промени, свързани с това, че в този момент приключва за първи път випускът по новия закон за предучилищно и учебно обучение . Оттам има доста повече изпити, друга организация, както и изпити, които са за професионална подготовка. Всичко това е разказано в нашето известие от през вчерашния ден ", добави министърът. 

Тази година се трансформира минималният брой точки за тройка - от 23 на 30 . Това е мнение на специалистите -  че, при тази подготовка на децата, 30 точки е уместно , тъй като има своята логичност - би трябвало да познавате най-малко една трета от материала, с цел да получите тези 30 точки. Не се разисква последващо увеличение, изясни още Денков. Според него резултатите на матурите като точки ще зависят от знанията на децата. " Разликата се появява в това, че може да има повече двойки, тъй като се отмества границата с точките ", разяснява просветителният министър.

" Трябва да сме спокойни, че, който е получил тапия, знае задоволително материала, върху който се явява . В същото време децата могат да се съсредоточат по-добре поради по-малкия брой творби. Така няма да " препускат " по тях ", сподели още министърът на образованието.
 Николай Денков МОН, пресцентър
Денков разгласи, че за първи път стартира и Национална стратегия " Заедно в изкуствата и спорта " . Целта във всяко учебно заведение е да има тимове по футбол, баскетбол и волейбол, както и групи по танци, децата да пеят хорови песн и. До края на юни ще се одобряват поръчки. Конкуренция сред учебните заведения няма да има, всички ще бъдат подкрепени, като поръчките за присъединяване в програмата ще се подават през локалните районни ръководства на образованието, а по-късно, до края на август, ще се вършат инспекции дали подхождат на изискванията. Стартът ще бъде даден през септември.

" Имаме единодушието на Христо Стоичков да пристигна на откриването, което ще е на националния стадион ", уточни Денков. Разчетът е за към 70 000  деца да се включат в групите и тимовете, като е допустимо да са и повече. Освен в учебното заведение, ще има общински и регионални надпревари, последвани от огромни финали, изясни министърът. 

Финансирането е 90 милиона лв. за образователната 2022-2023 година. Те ще стигнат за всички учебни заведения, това са държавни средства, а родителите няма да доплащат. Тези пари ще са задоволителни за включването и на външни експерти - треньори и хора на изкуството. Средствата  ще бъдат разпределени съгласно броя възпитаници в учебното заведение. Всяко образователно заведение ще има право на две или три групи в региона на спорта или в областта на изкуството.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР