Министерството на образованието (МОН) е нарушило санкциите срещу Русия, като

...
Министерството на образованието (МОН) е нарушило санкциите срещу Русия, като
Коментари Харесай

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Министерството на образованието (МОН) е нарушило глобите против Русия, като не е отстранило от процедура за социална поръчка компания, благосъстоятелност на съветски жители, след началото на войната в Украйна. До това умозаключение стига Върховния административен съд (ВАС), оповестява.

Ведомството е предоставило време отвън законовите рамки на софтуерната компания " Сотфлайн " и не я отстранила от процедурата. Междувременно компанията е трансферирала собствеността си, тъй че да не попада под глобите.

Съдът постановява, че класирането на компанията би трябвало да бъде анулирано, а процедурата да се върне на стадий обзор на показаните документи. Той повтаря предишно решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по същия случай.

Казусът повдига въпроса за дейностите на просветното министерство във връзка с проруските нюанси, които могат да се открият в тях. Само преди седмица стана ясно, че със знанието на МОН е била проведена общнонационална.

Сега решението на Върховен административен съд демонстрира, че ведомството директно е нарушило глобите против Москва в контракта си за осъществяване със " Софтлайн ". Схемата наподобява на опит за заобикаляне на глобите, за която българските институции не са имали нищо срещу.

Съгласно европейските наказания, влезнали в действие от 9 април 2022 година, е неразрешено сключването на нови контракти от страна на институциите с сдружения, следени от съветски жители или компании.

По това време " Сотфлайн " се явява като участник в оповестена социална поръчка за поддръжка и ръководство на платформите за отдалечено образование. Тогава " Софтлайн “ ЕООД е била 100% благосъстоятелност на " Софтлайн холдинг ПЛС “, а 55% от акциите на това сдружение са на съветския жител Игор Боровиков. Така руснакът индиректно има над 50% от собствеността във компанията, което е в нарушаване на наложените ограничавания.

От всички претенденти в процедурата е изтънчено да заявяват, че не нарушават глобите. " Софтлайн " обаче е попълнила декларация с погрешно наличие, само че вместо да бъде отстранена на нея ѝ е обещано време да трансферира дяловете си. В началото на октомври сдружението известява МОН, че проблематичните 55% от собствеността на компанията са трансферирани на друго лице - на латвийския жител Сандис Коломенскис.

Действията по прекачване на собствеността се случват на 10 октомври, когато е и крайният период, до който Европейската комисия разрешава да работят остарели контракти с съветски обвързаности.

Съдът акцентира, че " Софтлайн " е трябвало да бъде отстранена още на стадия, в който е открито, че нарушава условията на регламента.

" Изпратеното от компанията пояснение за употреба на регламента не опровергава съществуването на съветски надзор върху компанията. Промяната в собствеността е настъпила повече от месец след подаването на документите ", се споделя в решението Върховен административен съд.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР