Министерството на образованието и науката уверява, че в системата за

...
Министерството на образованието и науката уверява, че в системата за
Коментари Харесай

МОН уверява, че няма пробив в сигурността на системата им

Министерството на образованието и науката твърди, че в системата за обсег на деца в просветителната система не е имало пробив. В системата нямало и свободен достъп до въвежданата характерна информация за децата.

 С патрулки да търсят отпадналите от учебно заведение деца, оферират от профсъюз
С патрулки да търсят отпадналите от учебно заведение деца, оферират от профсъюз " Образование "

Учителите да не вземат участие в непълни екипи

Министерството показва и че системата " Посещаемо и безвредно учебно заведение " в никакъв случай не е разполагала с данните на 1.2 милиона деца. В системата съществувала функционалност, която разрешава на над 10 000 членове на екипите на МОН да получават и изпращат линкове само към бланка-образец за формуляр, съдържаща име и адрес на детето. Тази организация била основана, за може екипите да видят адреса на децата и да ги посетят в най-кратки периоди.

Министерството твърди още, че до ЕГН-тата и другите предпазени данни на децата няма външен достъп. Такава информация в никакъв случай не била отваряна - тя била подадена в МОН от Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО) и се употребила единствено за съпоставяне на наличните масиви на записани деца. По този метод министерството открило разлика от 206 378 деца и възпитаници.

 Екипите на МОН връщат над 3 хиляди деца в учебно заведение Обновена
Екипите на МОН връщат над 3 хиляди деца в учебно заведение

Обходени са над 20 хиляди адреса на деца и възпитаници, които са отпаднали

До момента екипи на МОН са обходили над 150 000 адреса. За всяко едно посещаване е била върната противоположна връзка, която попадала в засекретена част на системата, която била физически изолирана от интернет. Всички членове на екипите имали достъп единствено до единична информация за съответния случай, по който работи. Членовете подписвали и декларация за конфиденциалност. Членовете на екипите, които са представители на държавните институции, са админ на персоналните данни на децата по смисъла на Закона за отбрана на персоналните данни.

Всичката събрана информация от обходите на екипите на МОН се съхранявала на сървъри, които също били изолирани от интернет. Единственият външен сървър, който употребявали екипите, не съдържал ЕГН-та и други персонални данни. Сървърът бил предпазен със документи за сигурност.

 Над 20% от младежите над 15 година нито учат, нито работят
Над 20% от младежите над 15 година нито учат, нито работят

30% от съществуващите през днешния ден специалности не са съществували преди

Следва експертите по сигурността да извършат инспекция за опцията трети лица да видят информацията от единични формуляри.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР