Министерството на образованието и науката ще продължи програмата Образование с

...
Министерството на образованието и науката ще продължи програмата Образование с
Коментари Харесай

Министър Денков: Програмата „Образование с наука“ ще продължи

Министерството на образованието и науката ще продължи програмата „ Образование с просвета “, като ще я актуализира и съгласува с дейностите по Плана за възобновяване и резистентност.

Това заяви през днешния ден министър Николай Денков на конференцията „ STEM обучение с просвета и нововъведения “, която се организира в София Тех Парк.

По думите му програмата подтиква връзката сред междинното обучение и науката. Тя стартира през 2019 година и има за цел възпитаници от разнообразни възрасти да могат да се допрян до научните проучвания в Българска академия на науките и благодарение на ментори да създадат първите си разработки. Част от тях са свързани със STEM образованието.

Акад. Денков акцентира, че STEM не би трябвало да се лимитира единствено до създаване на съвременни кабинети и центрове в учебните заведения. „ И в идващите години ще има нужда от обучение, което да свързва математиката, информатиката и естествените науки и да построява умения. Целта е да отворим знанието към учениците и към учителите. Това познание след това би трябвало да се трансформира в нововъведения, открития и по-конкурентна стопанска система “, добави министърът.

По програмата „ Образование с просвета “ към този момент са подготвени над 100 учители по STEM предмети – естествени науки, математика и информатика. „ Целта е да стигнем 500 “, сподели на форума проф. Петър Бойваленков, шеф на Института по математика и информатика в Българска академия на науките. В програмата е включен и модул, който разрешава да се изнасят на практика уроци по разнообразни тематики в музеите. По време на пандемията заниманията се проведоха и онлайн. През предходната година стартира построяването на Единен музеен онлайн комплекс за обучение. Първата версия на платформата към този момент е подготвена, като в нея е интегрирана осведомителна зона за Националния природонаучен музей. Предстои да бъде качено наличие и за останалите музеи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР