Министерството на образованието и науката сезира Прокуратурата и предостави всички

...
Министерството на образованието и науката сезира Прокуратурата и предостави всички
Коментари Харесай

МОН сезира Прокуратурата за случая с училище, в което се пишат оценки на починало момиче

Министерството на образованието и науката сезира Прокуратурата и даде всички документи и установени. Проверката започва по предписание на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Цялостната инспекция на МОН откри съществени нарушавания и данни за сформиране на документи с погрешно наличие. Установено е, че 11 учители са вкарвали непозволено оценки в електронния дневник на ученичка, изгубила живота си при драматичен случай. Също по този начин 14 педагогичен експерти не са вписвали отсъствия макар неналичието на момичето още от началото на образователната година.

В хода на инспекцията бяха установени и други нарушавания. Отсъствията на възпитаници не са въвеждани регулярно от учителите по обособените образователни предмети, а на избрани дати от класния началник. Освен това има дни, в които те са отсъствали, само че са получавали настоящи оценки по избрани предмети.

Установена е също липса на документи за извиняване на отсъствия или са открити такива, които пораждат подозрения в тяхната достоверност.

В резултат на откритите нарушавания МОН разпорежда на началника на РУО-Пловдив да издаде заповед със наложителни наставления на шефа на СУ „ Найден Геров “. Те включват премахване на пропуските и нарушаванията, търсене на дисциплинарна отговорност от съответните педагогичен експерти, както и реализиране на систематичен надзор, обвързван с отразяването на отсъствията и вписването на оценки в наложителната учебна документи.

Припомняме, че още преди да завърши цялостната инспекция със заповед на началника на РУО-Пловдив беше освободен шефът на учебното заведение.

Още при образуването на инспекцията министърът на образованието проф. Галин Цоков изрично съобщи, че няма да допусне сходно жестоко и аморално тъпчене на разпоредбите в българската просветителна система. След констатациите е разпоредено провеждането на серия от изненадващи инспекции на територията на цялата страна в учебни заведения, в които има огромен брой възпитаници в риск от отпадане. Целта е предварителна защита и недопускане на сходни груби нарушавания в просветителната ни система.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР