Министерството на образованието и науката (МОН) прекратява договорите на 25

...
Министерството на образованието и науката (МОН) прекратява договорите на 25
Коментари Харесай

Съкращенията в администрацията започнаха с работещите пенсионери в просветното министерство

Министерството на образованието и науката (МОН) приключва договорите на 25 чиновници в централната администрация, заяви пресцентърът на ведомството. Това са всички чиновници по служебно и трудово правно отношение, които са придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст към края на ноември 2021 година, както и тези, които към този момент са пенсионери, само че досега не престават да работят. Преди дни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, че през идната година централната администрация поетапно би трябвало да намалее с 30 хиляди души.

При пенсионирането си чиновниците ще получат компенсации според от насъбрания стаж в МОН. За задачата през днешния ден държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на МОН за 2021 година в размер на малко над 600 хиляди лева, парите ще са за сметка на преструктуриране на разноски по централния бюджет за 2021 година

Още над 14 млн. лева за компенсации в областта на образованието

Министерският съвет утвърди през днешния ден и отпущането на 14 млн. лева за финансово обезпечаване на действия по Национална стратегия " Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав " за 2021 година Парите са за компенсации в общинските просветителни институции за септември и октомври 2021 година Те се изплащат след смяна в структурата и състава на дадена институция, както и при преустановяване на трудовите правни отношения на друго съображение. Обезщетенията се изплащат и след закриване или превръщане на просветителни институции.

Над 96 хиляди лева за новите предпазени детски градини и учебни заведения

Кабинетът утвърди спомагателни над 96 хиляди лв. за финансиране на новите предпазени детски градини и учебни заведения, получили подобен статут през актуалната образователна година - 3 учебни заведения и 8 детски градини в 11 общини. Финансирането е за интервала от началото на образователната година, 15 септември, до края на 2021 година В новите предпазени институции се образоват 157 деца и 151 възпитаници от 1 до 7 клас.

На днешното съвещание държавното управление отпусна и други над 47 хиляди лв. за общините Силистра, Рудозем и Опака, които вкарват наложително предучилищно обучение за 400 деца, навършили четири години.

От началото на тази календарна година 101 общини са получили средства за включване на четиригодишните деца в системата на наложителното обучение. До началото на образователната 2023-2024 година всички общини би трябвало да основат условия за реализиране на предучилищно обучение за децата на четири години.

Близо 900 хиляди лева за три национални стратегии за обучение

Кабинетът отпусна и близо 900 хиляди лева за три национални стратегии за развиване за образованието. Парите се превеждат по бюджетите на общините за 2021 г.; 13 хиляди лева са за Национална стратегия " Мотивирани учители ", като сумата ще се разпредели сред 81 учители наставници, които обезпечават самостоятелна поддръжка на новоназначени учители в 50 общински учебни заведения. Малко над 855 хиляди лева ще са за програмата " Без свободен час ", по която се дават средства за заместващи учители за интервала от 1 юли 2021 година до 31 октомври 2021 година Финансиране получават 602 общински учебни заведения и 76 общински детски градини.

Близо 53 хиляди лева от парите се дават за програмата " Без свободен час " - за отплата на разноските за консумативи на педагогическите експерти, когато работят от вкъщи си заради епидемиологичната конюнктура. Бенефициенти са 131 общински учебни заведения. 27 хиляди лева се отпускат за програмата " Профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти ", планувани за 299 педагогичен експерти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР