Министерството на образованието и науката (МОН) не е било информирано

...
Министерството на образованието и науката (МОН) не е било информирано
Коментари Харесай

МОН сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за продажбата на "Школо"

Министерството на образованието и науката (МОН) не е било осведомено по никакъв метод за продажбата на " Школо " (Shkolo) на непозната компания. След издание на информация в медиите институцията сезира ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни за инспекция на случая, оповестиха от ведомството. 

МОН все още няма договорни връзки с " Школо ", само че доста от българските учебни заведения са техен клиент. С цел отбрана на тези просветителни институции министерството ще предприеме всички дейности за разяснение на случая.

Вече е изпратено и писмо до компанията с искане неотложно да даде цялата налична информация, а дружно с това са сезирани и способените органи.

" Случаят е индикативен, че е оправдано потреблението на услугата електронен дневник към държавната система - НЕИСПУО. Към момента над 830 просветителни институции работят с нея ", показаха от МОН.

Пред БНР Любомир Ваньов, шеф на " Школо ", изясни, че просветителната платформа " Школо " не е уведомила МОН за придобиването ѝ от английския снабдител на учебен програмен продукт, защото няма такова регулаторно условие.

По мотив изпратеното от МОН до " Школо " писмо с искане неотложно да бъде предоставена цялата налична информация по отношение на продажбата Ваньов разяснява:

" За към половин час е изпратено безусловно всичко, каквото би трябвало да се изпрати. Ние сме отсреща да помогнем и да спомагаме на безусловно всички държавни органи, които сметнем, че би трябвало да получат каквато и да било информация ".

Любомир Ваньов е безапелационен, че " Школо " продължава " да дава същата качествена услуга " и че " няма да се изнасят данни във Англия или каквото друго може да се приказва ".

Съоснователят на " Школо " Мирослав Джоканов също успокои по-рано, че продажбата на платформата на английската компания не заплашва персоналните данни на възпитаници и учители и настоя, че " никой в Англия не се вълнува от тройките на Иванчо ".

Вчера стана ясно, че " Школо " се придобива от доставчика на учебен програмен продукт и услуги във Англия " Джунипър Едюкейшън " (Juniper Education). Това породи опасения, че са застрашени чувствителни персонални данни на възпитаници, учители и родители.

" Ако електронният дневник, който сътвори " Школо ", напусне напълно българския пазар, най-хубавата опция, която да го замести, ще са познатите до болежка хартиени дневници ", счита ръководителят на Съюза на ръководителите в системата на националната култура Диян Стаматов. 

Инфо: dir.bg

 

Тагове: Shkolo ДАНС МОН Школо КЗЛД продажба Любомир Ваньов
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР