Министерството на образованието и науката /МОН/ издаде нова заповед във

...
Министерството на образованието и науката /МОН/ издаде нова заповед във
Коментари Харесай

МОН издаде нова заповед, касаеща болни ученици и учители от Covid-19

Министерството на образованието и науката /МОН/ издаде нова заповед по отношение на нараствания брой на инфектирани с Covid-19 възпитаници и учители .

Тя е подписна от заместник-министър Емилия Лазарова на 16 октомври. Документът е адресиран до шефовете на просветителни институции и началниците на районните ръководства на образованието.

Ето какво се споделя в нея:

На този стадий плануваните ограничения се отнасят главно до осъществяване на епидемиологичен и вирусологичен контрол на Covid-19, като във връзка с разнообразни просветителни институции (в това число висши образователни заведения) не е планувано въвеждането на противоепидемични ограничения. При вписване на доказан случай на Covid-19 и неговите близки контактни лица към сегашния миг се ползват наредбите на член 61 от Закона за здравето. Всеки болен от Covid-19 се слага под наложителна изолираност за интервал от седем дни с наставление, издадено от шефа или от акредитиран от него заместник-директор на съответната районна здравна ревизия.

Неговите близки контактни лица, в това число съученици и преподаватели, се слагат под наложителна карантина за интервал от пет дни от датата на последния контакт с болен от Covid-19, още веднъж с наставление, издадено от съответната районна здравна ревизия. От главно значение продължава да е провеждането на хигиена на ръцете от възпитаници, педагогичен и непедагогически личен състав и нейното одобряване като съществена хигиенична мярка, без значение от разпространяването ма Covid-19.

Освен това, вярното осъществяване на всекидневно проветряване, разчистване и стерилизация на повърхности и реализирането на непрекъснат надзор от виновните лица в учебните заведения също спомага за понижаване нa записаните случаи на заразни болести в проведените колективи. С оглед ограничение на опцията за разпространяване на заразни заболявания, в това число и на Covid-19, изолирането на заболели възпитаници от просветителния развой също ще способства за обезпечаване на здравословна среда за образование.

При завишаване на броя на заболелите, респективно карантинираните лица в учебни заведения в обещано обитаемо място, по преценка на шефовете па учебните заведения просветителният развой може да се провежда по метод, който да лимитира взаимоотношението сред обособените паралелки за понижаване на опцията за предаване па инфекции.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР