Министерството на младежта и спорта отрече обвиненията, че е провалило

...
Министерството на младежта и спорта отрече обвиненията, че е провалило
Коментари Харесай

Спортното министерство отрече обвиненията в провал на младежка среща от европредседателството

Министерството на младежта и спорта отхвърли обвиняванията, че е провалило европейската младежка конференция, която се организира в София от 17 до 19 като част от събитията в програмата на българското председателство на Съвета на Европа.

Обвиненията бяха отправени от ръководителя на Европейския юношески конгрес Луис Алварадо и Райчо Райчев, заместник-председател на Националния юношески конгрес. По думите на Алварадо това, което се е случило в София, " унищожи работата на поколенията пред нас ".

Той съобщи, че конференцията е била образец за това какво не е младежкото присъединяване, тъй като " нямаше никакви юношески и определени юношески представители в полемиката ". Председателят на Европейския юношески конгрес се оплака, че по време на събитието е бил предлаган безвъзмезден алкохол и че поради напитките някои от участниците не са били във форма за работната сесия на идната заран, а вечерта е имало " тържество с полуголи дами ".

Спортното министерство излезе с позиция, като съобщи, че " противоположната връзка от провеждането на европейската младежка конференция демонстрира извънредно положителни мнения от всички страни, излъчили юношески делегати. "

От ММС показаха, че задачата на конференцията е била това да бъде платформа за разговор сред младежите от 40 страни в Европейския съюз, Западните Балкани и Източното партньорство, както и хора на управителни политически постове от българското държавно управление, Европейската комисия и Организация на обединените нации.

" Категорично заявяваме, че подобен разговор се реализира като се даде опция на младежките делегати да задават безграничен брой въпроси в съответните панели от Конференцията, които бяха авансово оповестени в програмата ", се споделя още в известието на спортното министерството.

" Програмата на европейската младежка конференция беше направена с работна група, в която имаше представители с изключение на на България, Естония и Австрия, и на Европейската комисия и Националния юношески конгрес. Тази работна група даже беше управлявана от Европейски юношески конгрес ", допълниха от ведомството на Красен Кралев.

 Спортното министерство отхвърли обвиняванията в неуспех на младежка среща от европредседателството
© Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018

От ММС се похвалиха, че за първи път са взели участие представители на високо равнище в Организация на обединените нации, отговарящи за младежките политики, като " по този метод концепциите на младите делегати получиха чуваемост освен на европейско, само че и на световно равнище ".

" Непосредствено преди формалното закриване на конференцията, в което присъединяване взе и министър-председателят Бойко Борисов, беше извършен разговор с еврокомисар Тибор Наврачич, министъра на младежта и спорта Красен Кралев и специфичния делегат на Организация на обединените нации по юношески въпроси Джаятма Уикнамараняке. По време на полемиката беше дадена неограничена опция за въпроси от страна на присъстващите в залата над 250 младежи. Цялото събитие, наречено " Граждански разговор " бе предавано онлайн ", обявиха още от спортното министерство.

Според ММС конференцията е била първото събитие от подобен мащаб, по време на което " за пръв път бе дадена опция на участниците сами да споделят своята визия, изготвяйки първите европейски юношески цели, които ще бъдат директна рекомендация за новата европейска тактика за младежта ".

Министерството отхвърли и изказванията на Алварадо, че младежите е трябвало сами да си купуват самолетни билети и да " заплащат пари от личния си джоб, с цел да вземат участие в конференцията ".

" Всеки от участниците имаше свободата да избере деня и часа на идването и заминаването си. като резервира самичък самолетен билет. Всички самолетни билети след това се заплащат от уредниците на събитието ", дадоха отговор от ММС.

Спортното министерство добави, че неофициалната част от конференцията, която е включвала " вечеря и опция за обмяна на опит сред младежките делегати ", е процедура на всички сходни конгреси, не е наложителна за делегатите и не е част от формалната стратегия.

Ръководеното от Кралев министерство разгласи, че се чакат обществени позиции по тематиката от Националното посланичество на студентските препоръки, Българския юношески червен кръст, както и други организации, които са участвали и взели участие в срещата в София.

Според ММС това ще постави завършек на " всички спекулации за нередности към европейската младежка конференция, която беше проведена в полза на развиването на младежките политики на национално, европейско и интернационално равнище ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (205)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР