Министерството на културата всеки път е последна дупка на кавала.

...
Министерството на културата всеки път е последна дупка на кавала.
Коментари Харесай

След два месеца борба за живот : Детето, паднало от сцената на плевенския театър, е починало

„ Министерството на културата всякога е последна дупка на кавала. С най-нисък бюджет. В България, заради липса на пари, няма възобновяване на техниката, на сцените и подовите настилки в читалищата и театрите. Това, за жалост, е причина за от ден на ден такива трагични произшествия. Няма по какъв начин да спрат активност читалищата в България и децата да не се качват на подиуми. Тук отношение би трябвало да вземат институциите. “

Това сподели в предаването „ Тази заран “ артистът Веселин Плачков по отношение на трагичния случай от началото на юли тази година, когато дете пострада тежко по време на подготовки в Плевенския спектакъл.

16-годишното момиче изпадна в кома, а след два месеца старания на лекарите да го върнат живот, то е умряло.

Още тогава министърът на културата разпореди инспекция. Прокуратурата също стартира следствие.

„ Изчезват длъжности в театъра. Когато аз започнах, имаше дежурен пожарникар на зрелище, към този момент не виждам такива, а театрите са построени от дърво и плат. Театърът изгаря извънредно бързо, сцената е като комин “, акцентира Веселин Плачков.

„ Има протоколи за осъществяване на всички събития в театрите и шефовете ги съблюдават, както и чиновниците. Винаги могат да зародят проблеми. Въпросът е, че нефинансирането води до тъкмо тези моменти на сцените. Разбирам, че живеем в 2024 година и международните трендове са за от ден на ден феерия на сцената и потребление на механически средства. Но техническите средства, които ние в България притежаваме, са остарели и неремонтирани. Половината не работят “, добави той.

„ От осем или девет години има утвърдени пари за ремонт на Плевенския спектакъл. Няколко пъти актуализират, защото цените скачат. До ден сегашен трети шеф седи по коридорите на институциите и се моли да ги провиснал. Те са утвърдени, само че не са отпуснати. Трябва да се обърне внимание на това нещо, тъй като в случай че неглижираме, от ден на ден такива проблеми ще се случват в България “, сподели още Плачков.

Актьорът моли Министерството на културата и Министерството на финансите да извърнат съществено внимание на поверените им здания.

„ Трябва да извърнат внимание на техническата редовност на оборудванията. Защото не можем и не би трябвало да стопираме – нито театри, нито концерти. И най-важното – да помислят за обучаване на механически лица, които да обезпечат всички тези процеси “, добави Плачков.  

„ През 2004 година направих кръжок в Плевен с доста деца. И по аргументи, които са понятни на хора, които се интересуват от такива неща, направих кръжока с плевенската библиотека. В читалните извършвахме подготовки. И децата имаха право на едно посещаване на сцената на плевенския спектакъл. Бяха съпроводени със съответните служби, спектакъл занаятчия, театрални служащи. Сцената беше осветена отвред, с цел да могат да виждат къде стъпват и да обезопасим доколкото можем децата и пребиваването им на сцената. Тема ми е още оттогава, тъй като аз работя над тези пространства към този момент 20 години “, изясни още артистът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР