Министерството на културата си поставя три основни приоритета - достъп

...
Министерството на културата си поставя три основни приоритета - достъп
Коментари Харесай

Министърът на културата си постави три основни цели |

Министерството на културата си слага три съществени целта - достъп до просвета, първокласен културен продан на интернационално равнище, както и запазване и възползване от богатото българско културно завещание.

Това съобщи министърът на културата Атанас Атанасов по време на конференция за показване на екипа и целите на министерството. В нея участваха и заместник-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов.

Той разяснява още, че екипът му е стимулиран и има силата да промени средата. По думите му в този момент в сферата има доста проблеми, измежду които той посочи Коронавирус рецесията, упадъкът на смисъла да си човек на изкуството и  омаловажаването на креативните специалности. Министърът съобщи, че смяната ще изисква промяна на гледните точки и взор към по-далечен небосвод.

Весела Кондакова ще дава отговор за театралните изкуства, киното, учебните заведения за изкуства, авторското право, НДК и Националния дарителски фонд " 13 века България ".

" Ще работя за това българската просвета да върви напред и да бъде главен приоритет в страната, нашите създатели да работят при по-добри условия, децата ни в учебните заведения по изкуства да са по-мотивирани и да усещат като полезност това да продължат работата си като актьори ", каза Кондакова и благодари на министъра за поканата.

Юрий Вълковски съобщи, че през целия си професионален път е спазвал 3 правилото, както и че ще продължи са съблюдава и в министерството. Той съобщи, че преди всичко това е правилото на включване и групово изпитание.

" Когато приказваме за просвета е извънредно значимо да чуем всички гласове, да чуем гилдиите, експертите, артистите, само че и публиките ", добави той.

Вълковски съобщи, че идващ негов принцип е прозрачността, а последният  - е мисленето за културата в целокупност - като развой и като екосистема, в която има голям брой участници. 

Той бе безапелационен, че би трябвало да спре да се мисли за Министерството като орган, подпомагащ само държавните институции и добави, че няма държавна и частна просвета.

Вълковски ще дава отговор за библиотеките и читалищата, нематериалното културно завещание, интернационалното културно съдействие, Национален фонд " Култура ", както и стратегиите и плановете на МК.

Проф. Бойко Кадинов ще дава отговор за опазването на недвижимото културно завещание. Той съобщи, че ще инициира промени в Закона за културното завещание, като той ще се базира на европейските нормативни актове и процедура. Кадинов направи поръчка за промени, свързани с авторското право, както и изработването на Закон за архитектурата и на нов Закон за меценатството. 

Министър Атанасов съобщи, че сега тече инспекция по проблема с централата на ГЕРБ в НДК. Той не беше безапелационен като предшественика си проф. Велислав Минеков.

Той разяснява и спорното присъединяване на България в международния културен конгрес в Дубай. По думите му присъединяване на страната не зависи от Министерството.

Поставен беше и въпросът за превръщането на Халите в супермаркет.  Бойко Кадинов съобщи, че планът ще се прегледа. Той обаче прикани да не се гледа постоянно отрицателно на вложителите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР