Министерството на културата се стреми да бъде логично и това

...
Министерството на културата се стреми да бъде логично и това
Коментари Харесай

Боил Банов амбициран да оцени всички паметници на културата

Министерството на културата се стреми да бъде разумно и това " малко по малко стартира да проличава " в работата на Националния институт за недвижимото културно завещание (НИНКН). Това съобщи министърът на културата Боил Банов, които организира по-рано през днешния ден неофициална работна среща с представители на браншови организации в областта на строителството.

На срещата Банов показа измененията, които реализира министерството по повод работата по опазването на паметниците на културата.

Банов се ангажира паметниците у нас, които са със статут " за сведение ", да бъдат сведени до нула.

" Това е работа, от която е бягано в продължение на 40 години, и аз съм решен да я свърша ", безапелационен бе министърът. По думите му тези монументи у нас са 25 000.

 Къщата на Рачо Петров не била индивидуален монумент на културата
Къщата на Рачо Петров не била индивидуален монумент на културата

Тя е част от колективен отбор

Банов увери присъстващите на срещата, че е отворен към всевъзможни хрумвания и оферти, в това число и за промени в нормативната уредба, тъй че средата да се възстановява. " Смисълът на тази среща е да обединим напъните си по този начин, че всички да заработим по-добре ", добави министърът.

News.bg напомня, че паметниците на културата със статус " за сведение " съставляват обекти с ниска самостоятелна културно-историческа стойност. Тези монументи обаче са категоризирани като обекти, които носят характерна информация за научната и културната област, в която се намират.

" Моят персонален период за приключването на една кореспонденция, постъпила в Националния институт за недвижимото културно завещание (НИНКН), ще бъде един месец и пет дни, а не както е в този момент по закон - 4 месеца ", изясни министърът. По думите му ведомството ще се стреми към по-голяма действеност, редуциране на крайните периоди, тъй че всички процеси да бъдат оптимално усъвършенствани. Това ще бъде реализирано и посредством преместването на НИНКН в централната постройка на културното министерство.
Освен това целият списък на Института ще бъде наведен в съответен тип и цифровизиран , което ще снижи доста и корупционния риск.

Министърът уточни, че той и екипът му се стремят всички смислени планове да бъдат осъществени. Според него методът към всяка постройка следва да е съгласно нейната специфичност . В същото време обаче имало обекти, ориста на които " не трябва да се взема решение " на парче ", а би трябвало да се гледа добавената стойност, която имат като цели ансамбли или квартали ".

 Боил Банов подписва контракт с Лувъра
Боил Банов подписва контракт с Лувъра

Банов ще взе участие и в церемонията по изпращането на Ирина Бокова

На форума участваха представители на управленията на Българската асоциация на архитектите и инженерите, Камара на строителите в България, Съюза на архитектите, Камарата на архитектите и на Камарата на инженерите в капиталовото планиране.

В хода на срещата представителите на браншовите организации се сплотиха към мнението, че е хубаво срещата в този формат да стане регулярна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР