Министерството на културата обяви имената на кандидатите за директори на

...
Министерството на културата обяви имената на кандидатите за директори на
Коментари Харесай

Ето кои творци искат да ръководят културата ни в чужбина

Министерството на културата разгласи имената на претендентите за шефове на българските културни институти в чужбина. Сред тях са позиции в европейски столици като Рим, Виена, Париж, Берлин, Будапеща и Варшава. Мандатът на определените посредством конкурс ще бъде четири години.

От известия в уеб страницата на Министерството на културата излиза наяве, че измежду имената на претендентите не са тези на две от дългогодишните директорки - на Българските културни институти в Рим и във Виена. Става дума за Жана Яковлева и Румяна Конева. Те нямат право да се кандидатират за трети мандат.



Известната композиторка и поетеса Вида Пиронкова е един от претендентите за шеф на Българския културен институт в Рим

Най-много искащи има за шеф на Българския културен институт в Рим. Сред деветимата, позволени до конкурс, са композиторът и стихотворец Вида Пиронкова, журналистката Искра Ангелова, Биляна Генова, Илия Лозанов, Анета Риналди, Венета Ненкова, Кирил Бояджиев, Валентин Гиясбейли, Ивелина Кючукова. Има и трима недопуснати.



Журналистката Искра Ангелова също желае да управлява културния ни дом в италианската столица

Четирима ще се борят за позицията шеф на БКИ Дом " Витгенщайн " във Виена. Това са Деница Лафчиева Мора, Борислав Петранов, Нели Пейчева, Александър Александров.

Сред кандидатите за поста в Париж са досегашният шеф на културния център Десислава Бинева, както и някогашният Дияна Игнатова. Кандидат за позицията във Франция е и Милена Димитрова-Христова.

Единственият претендент, който е позволен до състезанието за шеф на Българския културен институт в Берлин, е досегашният му шеф Борислав Петранов.

Нито един от двамата искащи да поеме управлението на културния ни институт в Будапеща, обаче не е позволен до конкурс, излиза наяве още от информацията в уеб страницата на Министерството на културата.



Режисьорката Боряна Пунчева още веднъж кандидатства за началник на БКИ във Варшава

За Варшава ще се състезават двама претенденти - актрисата, режисьор и някогашен основен продуцент в Българска национална телевизия Боряна Пунчева и Петър Лянгузов. Боряна Пунчева е родена в полската столица и към този момент е била началник на културния ни институт там.

Датите на състезанията ще бъдат оповестени в допълнение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР