„Министерството на културата е буквално обрано до дъно още през

...
„Министерството на културата е буквално обрано до дъно още през
Коментари Харесай

Велислав Минеков: Бюджетът на министерството на културата е в тежко състояние

„ Министерството на културата е безусловно обрано докрай още през май месец, а всеки ден идват планове за културни събития. Нямаме финансова мощ за организирането им “, съобщи на брифинг служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. По думите му бюджетът на министерството на културата е в тежко положение.

„ Тревожи ме изборът на шефове на институтите под шапката на министерството. Министърът не би трябвало да има присъединяване, а единствено да бъде виновен. Ще продложим нова методика “, съобщи още проф. Минеков. Според него до в този момент те са били избирани по другарска линия.

Снимка: Ладислав Цветков

Министър Велислав Минеков показа и новия шеф на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) - арх. Петър Петров.

Арх. Петров означи, че измежду цели в работата на институцията ще са редица ограничения за запазване на културното наследството, по този начин, че да се възвърне доверието към Института.

„ От години има отрицателни настроения, които би трябвало да бъдат преодолени с бистрота “, уточни арх. Петър Петров.

„ С идването на арх. Петър Петров се отваря нова страница за Националния институт за недвижимо културно завещание. Знаете, че този институт страдаше във връзка с своето положение – малобройни експерти, липса на сграден фонд и опция за работа. Започваме в нова светлина. Осигуряваме сграден фонд, преговаряме с кметството и Трайчо Трайков за нова постройка. Търсим решения за големия списък на НИНКН”, сподели служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Преди две седмици служебният министър на културата проф. Велислав Минеков заяви за редица нарушавания при реставрацията на монументи. Днес той заяви, че при реставрацията на Паметника на Александър Втори е нарушен Законът за културното завещание. По думите му реставраторът не е вписан в Регистъра на лицата, които имат право да правят действия по консервация и реституция на културни полезности.

Служебният министър отговори и на писмо от Камарата на строителите, с което те отхвърлят обвиняванията му за некачествени поправки на монументи на културата. Според Минеков в мнението на Строителната камата има „ няколко странни тези “.

„ Първо - за средствата, които са изразходвани, съгласно волята на донора. В това писмо на никое място не се загатва какви тъкмо са средствата, които са изразходвани за ремонта, наименуван реституция, какво е получено от този мистериозен донор и какво е финансирано в допълнение: дали от общината, дали от самата Камара, по какъв начин е взето решението за финансиране. Човекът, който е финансирал, в случай че го е финансирал в действителност, е в санкционния лист на Съединени американски щати и е обвинен като участник в ОПГ. Нормално ли е в България да приемем сходни средства, без значение от положителните планове “, запита той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР