Министерството на иновациите и растежа не бива да се бави

...
Министерството на иновациите и растежа не бива да се бави
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Министерството на иновациите и растежа да не се бави с наддоговарянето на процедурата за технологична модернизация

Министерството на нововъведенията и растежа не трябва да се бави с наддоговарянето на процедурата за софтуерна рационализация. Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия - София и стопански специалист Станислав Младенов. Процедурата за софтуерна рационализация по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) протече при извънредно огромен интерес от страна на дребните и междинни предприятия през предходната година. Заделените по нея средства обаче не бяха задоволителни за всички претенденти. По тази причина Министерството на нововъведенията и растежа взе решение остатъчният запас от 95 млн. лева от процедурата за енергийна успеваемост, която не протече при упования интерес, да бъде употребен за наддоговаряне на тази за софтуерна рационализация.

" Това беше отговорно и далновидно решение. Сега би трябвало час по-скоро новият министър на нововъведенията и растежа Милена Стойчева да продължи процеса по наддоговаряне, защото към днешна дата се следи извънредно огромно закъснение. Първите резултати по процедурата излязоха по Нова година, договорите бяха подписани по Великден, а наддоговарянето не е финализирано, макар че към този момент наближава отпускарският август, разяснява Станислав Младенов. - Със заделените 95 млн. лева ще бъдат подкрепени още към 300 български предприятия, което е изцяло в унисон с политиката за поощряване на икономическата интензивност на предприятията. Това от своя страна би подобрило капиталовия климат в страната и би повишило Брутният вътрешен продукт. На всички ни е ясно, че вложенията в софтуерна рационализация водят до повишение на индустриалния потенциал в предприятията, респективно до повече доходи от налози в държавната хазна ".

Икономическият специалист на Българска социалистическа партия - София напомни, че през последните месеци бяха наложени положителни практики, които бяха реализирани съгласно национално показаните работодателски организации и другите браншови асоциации. " Министерството на нововъведенията и растежа беше стигнало съвсем до самия край на процеса по време на служебното държавно управление. Сега министърът от новия постоянен кабинет и неговият екип би трябвало към този момент да потърсят бенефициентите и да стартират подписване на договорите, разяснява Младенов. - Забавянето във времето може да докара до ступор в икономическата интензивност на дребния и междинен бизнес и даже до загуба на финансови средства по ПВУ ".

Станислав Младенов изрази терзание и от появилите се клюки в общественото пространство, че икономисаният финансов запас от 95 млн. лева може да бъде преструктуриран във финансови принадлежности, вместо да бъде употребен за наддоговаряне на процедурата за софтуерна рационализация. " Подобно решение би било извънредно рисково, защото стопанската система в рецесия има потребност от поощряване на бизнеса посредством безплатни финансови средства, а не от заеми ", приключи той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР