Министерството на икономиката стартира ваучерна схема на обща стойност от

...
Министерството на икономиката стартира ваучерна схема на обща стойност от
Коментари Харесай

Малки и средни фирми получават финансова помощ за листване на фондовата борса

Министерството на стопанската система започва ваучерна скица на обща стойност от близо 4 млн. лева за поддръжка на дребните и междинни предприятия да излязат на фондовата борса.

Това стана ясно през днешния ден на среща сред заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев, изпълнителният шеф и заместник-председател на Съвета на шефовете на Българска фондова борса Васил Големански, представители на Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК) и на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия, оповестиха от пресцентъра на Министерството на стопанската система.

Инициативата се осъществя взаимно с Делян Добрев, ръководител на Комисията по енергетика в Народно събрание.

„ Финансовата помощ ще бъде обезпечена от ОПИК, като се надявам да открием процедурата през месец ноември ", сподели зам.-министър Манолев. По думите му по новата скица ще може да се покриват разноски за услуги по подготовката на фирмите за издаване на скъпи бумаги и първичното им предложение на фондовата борса на стойност до 50 хиляди лева под формата на ваучер.

Целта на мярката е да се обезпечи още една опция на класическите механизми за стимулиране на конкурентоспособността на българските предприятия посредством европейски средства, а точно към този момент познатите грантово финансиране и принадлежности за финансов инженеринг. Чрез новата процедура фирмите ще получат опция да наберат спомагателен частен капитал въз основата на действителния си капацитет за развиване, оценен от самостоятелни инвестистори, който те ще могат да употребяват за вложения в разширение на активността си. „ Не на последно място, се чака и позитивен резултат от усъвършенстването на оперативните процеси в следствие от преобразуването на предприятията в обществени сдружения ", акцентира Александър Манолев.

Участниците в срещата се сплотиха към мнението, че у нас финансовият пазар има капацитета да осъществя предстоящите по-големи обороти и да изиграе ролята на самобитен мост сред българските дребни и междинни предприятия и евентуалните вложители. Подобна самодейност може да даде нов тласък и повече компании да решат да подхващат тази стъпка. „ Имаме подготвеност, в случай че процедурата покаже, че действа вярно, да удължим нейния период и да заделим спомагателен финансов запас ", добави зам.-министър Манолев. По думите му най-важното е, че българските предприятия, посредством нарастването на капитала си, ще получат пресен финансов запас, с цел да порастват по-бързо, а това ще докара и до по-висок стопански напредък на страната.

Общият показателен бюджет на ваучерната скица за даване на услуги за издаване на скъпи бумаги на финансовите пазари възлиза на 3 911 660 лв. (2 000 000 евро). Финансирането по схемата ще се реализира чрез даването на ваучери на стойност 50 000 лв., като бенефициент ще бъде Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинни предприятия (ИАНМСП).

Те ще управляват процеса и ще набират заявки за приемане на ваучер. Работният вид на схемата планува да се даде период за кандидатстване на фирмите, като заявките да се преглеждат по реда на постъпването им. Компаниите, които подадат заявки откакто финансовият запас по схемата е привършен ще бъдат включени в „ авариен лист ". На утвърдените предприятия ще бъде даден период за осъществяване на желанието им за излизане на фондовата борса и при положение, че не го спазят техният ваучер ще бъде пренасочен към някоя от фирмите включени в аварийния лист.

Всички елементи сега се разискват оперативно от специалистите на Управляващ орган на ОПИК, ИАНМСП и БФБ като се чака в околните седмици условията и стадиите по схемата да бъдат финално написани.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР