Министерството на икономиката и индустрията започва инициатива “Достъпно за вас.

...
Министерството на икономиката и индустрията започва инициатива “Достъпно за вас.
Коментари Харесай

Нова инициатива за по-ниски цени на основни храни в търговските вериги започва през ноември

Министерството на стопанската система и промишлеността стартира самодейност “Достъпно за вас ”. Тя има за цел да се предложат налични цени за потребителите на продуктите от първа нужда.

Това разгласи министърът на стопанската система Богдан Богданов, който участва на първото издание на форума „ More than trade “, проведен от Сдружението за съвременна търговия (СМТ).

По думите му концепцията, която следва да бъде разисквана с бизнеса на среща на следващия ден в министерството, е всяка седмица веригите, които решат да се включат, да оферират храни на допустимо най-ниската за тях цена от няколко съществени групи. Те включват пресни плодове и зеленчуци, мазнини, млечни и месни артикули и други, които са съществени за дребната потребителска кошница.

„ Ако успеем да обединим старания и разчитаме на пазарни механизми, бихме могли да реализираме по-добри резултати “, акцентира Богданов. Той добави, че в самодейността могат да се включат и магазини, които продават и нехранителни артикули.

„ Като последовател на пазарната стопанска система и свободната конкуренция, за разлика от предходни опити да се вмени на комерсиалните вериги да продават продуктите под избрана цена или да имат таван на надценките, този път самодейността е на правилото на доброволното партньорство и синхрон сред страната и бизнеса “, посочи той.

Богданов уточни, че се възнамерява акцията да започва през ноември месец.

„ Идеята е комерсиалните вериги да слагат самобитно осведомително табло с най-хубавата за потребителите цена, на която могат да се предложат някои от продуктите от дадена стокова група.

„ Чрез акцията ще се реализира и осведоменост на потребителите “, сподели още Богданов и добави, че закрепените цени на седмична база ще се подават и на Национален статистически институт.

По неговите думи акцията няма наложителен темперамент и няма да бъдат налагани административни ограничавания, в противен случай – ще бъде отворена опция за конкуренция и за повишение информираността на българските консуматори.

Министърът прикани комерсиалните вериги да работят по-тясно и с производителите. Той подчертава, че самодейността не би трябвало да става за сметка на производители или дистрибутори на по-ниско равнище от веригата за доставки. По тази причина ведомството ще предложи на искащите да се включат в самодейността да се съобразят с механизма Green paper на Европейска комисия за най-хубави практики сред търговците във веригата на доставките, където главно се визират питателните артикули.

За да бъдат осведомени повече потребителите, Министерството на стопанската система предлага продуктовата кошница за съответната седмица да се включи в брошурите на веригите, в това число и в цифровите им издания.

Богданов разгласи, че от страна на Министерството на стопанската система ще бъде препоръчан съответен базов механизъм, който ще послужи за съществена рамка, с която всеки един, който реши да се включи в самодейността следва да се съобрази
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР