Министерството на икономиката е извършило проверка на трите язовира „Пазар

...
Министерството на икономиката е извършило проверка на трите язовира „Пазар
Коментари Харесай

Проверка на Министерството на икономиката установи: Три язовира са безстопанствени

Министерството на стопанската система е направило инспекция на трите язовира „ Пазар дере “, „ Злати челник 3 “ и „ Злати челник 4 “, заяви на брифинг отрасловият министър Кирил Петков. Тя е открила, че са затръбени, само че в тях няма вода – на процедура сега те са безстопанствени.



„ На 31 декември тези три язовира са предадени от държавната компания „ Монтажи “ към „ Държавната консолидационна компания “. И до ден сегашен те не са предадени към Държавно дружество „ Управление и стопанисване на язовири “. Това значи, че макар че всички пари по тях са платени, още не са влезнали в употреба. По закон те сега не могат да бъдат завирявани и в тях не може да има вода. По никакъв метод не могат да се употребяват нито за поливане, нито за други цели. Това е занемареност – когато едни пари са изхарчени, язовирите са построени, само че протоколите за предаване не са довършени “, изясни Петков.

Той посочи, че два от тези язовири са в Сливен, а третият – в Ловеч. По думите му е необичайно, че все пак транспортните им разноски са едни и същи. Превозването на земна маса пък е ставало на повишени цени.

Петков разгласи, че за язовир „ Пазар дере “ край Ловеч са изхарчени 2,3 млн. лв.. По думите му той не съставлява заплаха за хората с каквито претекстове, без социална поръчка, са отпуснати пари за ремонта.

Върховна касационна прокуратура (ВКП) се самосезира по отношение на информацията, показана от министър Кирил Петков.

В случай, че в хода на инспекцията бъдат открити данни за осъществени закононарушения, те ще бъдат докладвани на способената прокуратура. При съществуване на нередности от административен темперамент прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на дейности по подготвеност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР