Министерството на финансите започва работа по проект Укрепване на капацитета

...
Министерството на финансите започва работа по проект Укрепване на капацитета
Коментари Харесай

МФ започва изпълнението на проект за укрепване на капацитета за прилагане на Националната стратегия за финансова грамотност

Министерството на финансите стартира работа по план „ Укрепване на потенциала за използване на Националната тактика за финансова просветеност “ (2022-2024).

Проектът се осъществя по Инструмента за техническа помощ на Европейската комисия и ще се извършва със съдействието на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

През 2019 година в България беше основан координационен механизъм с водещата роля на Министерството на финансите и с необятното присъединяване на изпълнителната власт, надзорните органи, неправителствения бранш и учащи институции.

Целта му е в средносрочен и дълготраен проект да се увеличи равнището на финансова просветеност в страната.

След продължителни съвещания на локално равнище и със съдействието на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Министерството на финансите на Нидерландия (в рамките на взаимен 5-годишен план по финансова просветеност, 2018-2022 г.) България изготви, съгласува и одобри своята първа .

Проектът по Инструмента за техническа помощ (2022-2024 г.) е надграждащ и има за цел подсилване на потенциала за осъществяване на политики, ориентирани към повишение на финансовата просветеност и осъществяване на задачите, заложени в НСФГ. Един от главните му акценти е ориентиран към цифровата ФГ, защото е нужна характерна експертиза в отговор на новите благоприятни условия и провокации, които дават цифровите финансови услуги. Предвижда се също по този начин и създаването на характерно наличие, което да дава информация за новите благоприятни условия, както и за новите опасности, които са свързани с потреблението на цифровите финансови услуги. Друг значителен съставен елемент от плана е подпомагане при построяването на Единен интернет портал по финансова просветеност и създаването на първичното му осведомително и просветително наличие.  С плана се възнамерява също да се подобрят механизмите за наблюдаване и оценка на осъществяването на НСФГ и оперативните проекти към нея, както и на обособени стратегии за образование в региона на ФГ и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР