Министерството на финансите ще представи макрорамката на Бюджет 2018 до

...
Министерството на финансите ще представи макрорамката на Бюджет 2018 до
Коментари Харесай

Макрорамката на Бюджет 2018 ще е ясна до седмица

Министерството на финансите ще показа макрорамката на Бюджет 2018 до към седмица, оповестиха от там.

По закон до 25 септември министърът на финансите би трябвало да изготви есенната макроикономическа прогноза и до 10 дни по-късно да я разгласява на страницата на ведомството си.

Именно въпросната прогноза служи като макрорамка на бюджета за идната година.

На базата на въпросната прогноза до края на октомври ще се направи актуализация на средносрочната бюджетна прогноза, която в действителност играе ролята на претекстове към законопроекта за бюджета.

С напредването на бюджетната процедура министерствата и ведомствата започнаха обществено да афишират настояванията си за спомагателни средства.

" Здравната каса ще изиска 400 млн. лева повече в бюджета си за 2018 година “, съобщи пред публицисти шефът на НЗОК проф. Камен Плочев след края на съвещанието на надзорния съвет на институцията. Така бюджетът на НЗОК трябвало да доближи 3.8 милиарда лева

В отговор на въпрос какво е мнението по този въпрос на заместник-министъра на финансите и ръководител на Надзорния съвет Кирил Ананиев, Плочев съобщи, че се е " намръщил ". Проф. Плочев добави още, че желаните 400 млн. лева повече са главно за доболничната помощ.

Управителят на НЗОК разяснява още, че все още е рано да се твърди дали касата ще приключи годината с недостиг в бюджета си. По думите му до момента са изразходвани близо 1 милиарда лева за болнична помощ, 80 млн. лева за медицински произведения и към 560 млн. лева за медикаменти.

Регионалното министерство пък ще упорства за 300 млн. лева в Бюджет 2018, с които да бъде финансирана програмата на ГЕРБ за изостаналите райони (Северозападна България, Родопи, Странджа-Сакар и планинските региони). От ведомството прецизираха, че през предходните две години – 2016 година и 2017 година, по програмата не е провиснал нито лев, заради което Министерство на регионалното развитие упорства парите да се провиснал през 2018 година вкупом за трите години.

За сметка на това министерството не счита да желае спомагателни пари за програмата за саниране, по която държавното управление е оповестило ангажимент да отпусне 2 милиарда лева Причината е, че все още имало да се усвояват още към 1.5 милиарда лева За 2018 година няма да са нужни нови средства по програмата, а вероятно ново финансиране ще се търси през 2019 година

Министерството на защитата също направи поръчка за спомагателни средства. Над 660 милиона лева повече са нужни в бюджета за защита, с цел да бъде спазен задължението към НАТО, който планува за защита да се отделят най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт, съобщи зам.- министърът на защитата Атанас Запрянов. Остава неразбираем обаче въпросът по какъв начин ще се действа със заложените към този момент в средносрочната бюджетна прогноза милиони за придобиване на изтребители за Военновъздушни сили през 2018 година По думите на Запрянов ще се изчака решението на Народното събрание по този въпрос.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР