Министерството на финансите публикува списъка с лекарства, които от 2

...
Министерството на финансите публикува списъка с лекарства, които от 2
Коментари Харесай

Здравното министерство обяви кои 56 лекарства стават безплатни - вижте списъка

Министерството на финансите разгласява листата с медикаменти, които от 2 април т.г. стават изцяло безвъзмездни или с минимално възнаграждение от страна на пациентите.

След като МФ изрази позитивно мнение за обезпечаване на средства за 100% възнаграждение от страната на 56 медикаменти за сърдечно-съдови болести, измежду които за хипертония, аритмия и други постоянно срещани хронични положения, в четвъртък Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули утвърди дефинитивно решението, с което медикаментите ще се възстановяват на 100% от Националната здравноосигурителна каса и от 02.04.2024 година те ще бъдат изцяло безвъзмездни за пациентите.

Заплащането от НЗОК ще е 100% за най-малко една вариация на медикаментите, съдържащи 52 дейни субстанции в позитивния лекарствен лист, които се изписват с рецепта и се намират в аптечната мрежа.

В листата са включени всички 407 разнообразни дози и търговски наименования на тези 52 дейни субстанции, които имат позволение за приложимост в България. За всяко интензивно вещество има един или повече лекарствени продукти/разфасовки, които са изцяло безвъзмездни. За другите им разновидности ще има доплащане от страна на пациентите, което е доста понижено (средно с 58%) по отношение на досегашните равнища на доплащане. За 40 от медикаментите доплащането е под 1 лев.

Пълния лист с медикаментите виж .
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР