Министерството на финансите поема ангажимент да внесе проект на бюджет

...
Министерството на финансите поема ангажимент да внесе проект на бюджет
Коментари Харесай

Асен Василев скоростно внася проектобюджет, за да влезе в сила до 31 юли

Министерството на финансите поема ангажимент да внесе план на бюджет доста скоростно в Народното събрание, тъй че да има задоволително време той да бъде признат и обнародван до 31 юли т.г. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев в Народното събрание.

Министерството поддържа план на решение за установяване на спомагателен период за събиране на доходи, за осъществяване на разноски и за даване на прехвърляния. Той бил нужен, с цел да има софтуерно време да бъде признат бюджетът на България за 2023, който не беше импортиран, не беше прегледан м.г., както е по Закона за обществените финанси.

„ Това решение дефинира последователността на заплащанията и дава опция събираните доходи да бъдат употребявани за заплащания от Закона за обществените финанси. Това върви в комплект и със Законопроект за смяна на удължителния закон, което ще освободи заплащанията за общините и за здравна каса, тъй че те да могат да се извършат в цялостен размер “, сподели Василев, като уточни, че това решение следва да важи до приемането на нов бюджет, само че не по-късно от 31 юли.

Венеция Нецова-Ангова от ПГ на ПП-ДБ прикани депутатите да бъде гласувано в този момент проекторешението, с цел да бъдат отпушени заплащанията и да се поправят грешките на служебния кабинет на президента Румен Радев.

А Красимир Вълчев от ПГ на ГЕРБ-СДС съобщи: „ Колкото и да се пробвате да обвинявате служебния министър Росица Велкова, огромният проблем е, че през последните 2 година увеличихме разноските доста повече, в сравнение с увеличихме приходите, повече, в сравнение с разрешава приходната база и всички го знаем и е редно да си го признаем. “

Според него главната част от казуса пристигна от неналичието на бюджетна отговорност и от бюджетите, които бяха импортирани и от предложенията, които бяха направени.

„ Ние не бяхме надалеч от този сюжет, тъй като тук има искрено популистки ПГ, за които беше по-важно да си вършат политика и за които няма задача да пазят бюджетната непоклатимост “, акцентира той и добави, че проектобюджетът на служебното финансово министерство, в който даже и да са повишени финансовите разноски, даже и приходите да са малко занижени, е реалност, че сме на огромен бюджетен недостиг.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР