Министерството на финансите обяви, че се очаква през май бюджетът

...
Министерството на финансите обяви, че се очаква през май бюджетът
Коментари Харесай

Финансовото министерство очаква бюджетният излишък да е близо 1.45 млрд. лева към май

Министерството на финансите разгласи, че се чака през май бюджетът да е на остатък, който се равнява на 1.4% от прогнозния БВП (БВП). Общият му размер ще е 1.45 милиарда лева За съпоставяне - салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) към май 2017 година отбелязва растеж от 1.29 милиарда лв..

Ръстът по отношение на миналата година се дължи главно на по-високите данъчни и неданъчни доходи, които нарастват с 1.33 милиарда лева, до момента в който постъпленията в частта на приходите от помощи са по-ниски.

Разходите по консолидираната фискална стратегия към май са в размер на 14.5 милиарда лева, което е 37% от годишния план. За съпоставяне - разноските за същия интервал на 2017 година бяха в размер на 13 милиарда лв..

Номиналното повишаване се дължи както на по-високия размер на разноските по националния бюджет, по този начин и на повишаването на разноските по сметките за средства от Европейския съюз. Ръстът на разноските по националния бюджет се дължи главно на по-високия размер на здравноосигурителните и обществените заплащания, по- високите разноски за личен състав главно заради нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав в системата на междинното обучение и други, до момента в който по сметките за средства от Европейски Съюз нарастват главно финансовите разноски.

Вноската в общия европейски бюджет е 456.5 млн. лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР