Министерството на финансите иска да набере нов дълг от 500

...
Министерството на финансите иска да набере нов дълг от 500
Коментари Харесай

Пореден нов заем от 500 млн. лв. се готви да вземе държавата

Министерството на финансите желае да набере нов дълг от 500 млн. лева единствено седмица откакто сполучливо взе 500 млн. лева от вътрешния пазар.

Процедурата ще се организира на 8 ноември е видно от известие на Българска народна банка, която е наета да извърши предлагането.

Ако процедурата е сполучлива единствено в границите на 1 месец  финансовото министерство ще е взело 1,5 милиарда лева дълг, а от началото на годината взетият дълг ще е към този момент 2,8 милиарда лева По закон страната няма право да тегли повече от 4,5 милиарда лева до края на годината.

Това ще е 9-та поредна процедура по взимане на дълг тази година, като в един от случаите – през март – Министерството на финансите отхвърли всички поръчки, защото не бе реализирана задоволително ниска рента.  

От сполучливите процедури по взимане на дълг 4 бяха за 5-годишни облигации на обща стойност 1,2 милиарда лева Те се пласираха постоянно при негативна рента – т.е. вложителите, като банки и пенсионни сдружения, заплащат на страната за правото тя да вземе  заем от тях. Отрицателните лихви по тези бумаги варираха сред -0,17% през февруари и -0,02% през октомври.

Другите 1,1 милиарда лева към този момент отпуснати средства бяха посредством продажба на 10-годишни облигации – при тях лихвата обаче е позитивна – сред 0,14% през февруари и 0,53% през октомври.  

Днес също стана ясно, че бюджетният остатък в държавната хазна се е намалил от 1 милиарда лева към края на септември до 725 млн. лева към края на октомври и прогнозите на Министерството на финансите сочат, че ще продължи да се намалява заради трупащи се разноски за обществени заплащания, медицински услуги и поддръжка за бизнесите, потърпевши от противоепидемичните ограничения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР