Министерството на финансите е готово с пакета от данъчни закони,

...
Министерството на финансите е готово с пакета от данъчни закони,
Коментари Харесай

Асен Василев предлага: Всеки, съобщил за укрит данък над 3000 лева, да получава 10% от сумата

Министерството на финансите е готово с пакета от данъчни закони, като в него се предлага връщане на Данък добавена стойност ставката за ресторантьорите на 20%. Това заяви финансовият министър Асен Василев, като добави, че решението към момента не е дефинитивно. Обсъжда се и връщането на патентния налог за най-малките търговци, а главните налози за хората и бизнеса остават без смяна.

Възстановяването на размера на налога от предковидните му равнища е разисквано с ресторантьорския отрасъл, разгласи министър Василев.

" Те споделиха, че ще разработят ограничения за изсветляване на бизнеса, както и за повишение на осигурителните прагове на служащите в бизнеса над минималната работна заплата, които можем да обсъдим и да забележим действително тези ограничения какъв ще бъде фискалният резултат, резултатът от изсветляването и в случай че той е по-голям от повдигането на ставката, можем да обмислим вероятно да запазим 9% ставка, само че в случай че влезе в действителност доста сериозен комплекс от ограничения за изсветляване ", изясни той, представен от БНР.

На въпрос дали се разисква патентен налог, финансовият министър съобщи: " Трябва да забележим тъкмо по какъв начин да бъде калибрирано, защото знаете, че България излезе от режима на патентен налог за дребните търговци като цяло преди много години и в този момент новото му въвеждане би трябвало да обсъдим и с Национална агенция за приходите какъв брой бързо може да стане, само че да, обмисляме подобен вид за по дребните търговци, тъй като знаете, че и таксиметровите услуги са на патентен налог сега, където е мъчно да се управлява и събира налога, а патентният налог е относително удачно решение ".

Малко по-късно от министерството на финансите пуснаха до медиите известие, че към този момент са оповестени за публично разискване измененията в данъчните закони, които са част от проектобюджета за идната година. От него излиза наяве, че министър Василев предлага въвеждането на парични тласъци за лица, които подадат сигнал за укриване на налози . „ В плана на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се предлага въвеждането на финансов тласък за лицата, които подадат информация, съдържаща съответни обстоятелства и условия, които не са били известни на органите по приходите и водят до определяне и събиране на спомагателни отговорности за налози, наложителни осигурителни вноски и лихвите върху тях по отношение на укрити и/или недекларирани облагаеми покупко-продажби, приходи, облаги и имущества. Предлага се размерът на възнаграждението да е 10 на 100 от спомагателните доходи за бюджета, събрани заради разкритията “, се показва в известието на МФ.

Предвидени са и избрани условия, на които подадената информация би трябвало да дава отговор, с цел да се приложи нормата за възнаграждението – належащо е тя да съдържа съответни обстоятелства и условия, които не са били известни на органите по приходите. По този метод се подсигурява, че няма да се стигне до корист с подаване на неконкретизирани и повърхностни сигнали за материална полза. Предвижда се низък предел на сумата, събрана в резултат на подадената информация, като изискване за деяние на режима по погашение на възнаграждението. Този предел е в размер на 3000 лева , което е сумата за налог в огромни размери по смисъла на определението от член 93, т. 14 на Наказателния кодекс.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР