Министерството на енергетиката ще представи резултатите от завършването на проекта

...
Министерството на енергетиката ще представи резултатите от завършването на проекта
Коментари Харесай

Представят резултатите от нов проект за АЕЦ "Козлодуй"


Министерството на енергетиката ще показа резултатите от завършването на плана за удължение периода на употреба на VI блок на АЕЦ " Козлодуй ". 

Предстои в Агенцията за нуклеарно контролиране да бъде предаден цялостният пакет с нужните документи за кандидатстване за продължение лицензията на VI блок за идващ 10-годишен интервал. Свършеното досега ще бъде показано от енергийния министър и шефа на АЕЦ „ Козлодуй ”. 

Миналата година беше продължен експлоатационният период на V блок на АЕЦ " Козлодуй " до 2027 г. 

Изпълнителният шеф на АЕЦ-а Иван Андреев сподели, че VI блок може да работи още 30 години, след осъществената стратегия за удължение на ресурса му. Централата ще изиска 10-годишен лиценз за работа, който е оптимално допустимият по закон, уточни Андреев пред БНР.

„ Задачите в по-голямата си част са завършили, другите, разнообразни по тип ограничения, ще бъдат изпълнявани през лицензионния интервал, като ние ще продължим да следим нашето съоръжение и в случай че е належащо, ще взимаме спомагателни ограничения. Всичко това като документи ще бъде предадено в Агенцията за нуклеарно контролиране и чакаме в идната година да получим лиценза за VI блок, знаете, че за V блок към този момент работим с продължен запас и надлежно на VI блок пък имаме нараснала мощ ".

За да се увеличи мощността и на V блок на АЕЦ " Козлодуй ", от централата се надяват до месец да приключат диалозите с НЕК и да купят ротора от остарялото съоръжение, доставено за АЕЦ " Белене " преди години.

До момента за дейностите за удължение на живота на реакторите и за повишение на мощността им централата е дала към половин милиард лв..
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР