Министерството на енергетиката получи близо 1,6 млрд. лв. от държавния

...
Министерството на енергетиката получи близо 1,6 млрд. лв. от държавния
Коментари Харесай

Николов за изкупуването на дълга на „Топлофикация“: Къде са парите, които гражданите плащат

Министерството на енергетиката получи близо 1,6 милиарда лева от държавния бюджет, с цел да изкупи задълженията на „ Топлофикация София “ към БЕХ и „ Булгаргаз “.

„ Изкупуването на задълженията на „ Топлофикация “ може да значи доста неща. Проблемът е, че първо се случва в 6 без 10 по допустимо най-грозния метод – няма обосновка за тези 1,6 милиарда лева “, разяснява в „ Тази заран “ някогашният енергиен министър Александър Николов.

„ Не чух къде са отишли тези пари да се натрупат като дълг, в случай че въпросът се разисква от десетки години. Първото единодушие за промяна на сдружението и по-ефективна работа се случи 2021 година “, добави Николов.

По думите му тези пари са функционалност от „ брутално неефективното ръководство на двете сдружения “.

„ Основният разход в „ Топлофикация София “ е природен газ. Този разход се фактурира, само че в никакъв случай не се заплаща. Когато обаче не се заплаща, се чака, че може би и крайният консуматор няма да заплати или ще заплаща по-евтино. Всъщност заплащането на сметките от клиентите в София е извънредно високо – беше над 96%. Софиянци си заплащат, „ Топлофикация “ не заплаща на „ Булгаргаз “. „ Булгаргаз “ задлъжнява, задлъжнявайки трансферира задълженията на БЕХ “, изясни Николов.

По думите му огромният въпрос е къде са парите, които българските жители заплащат, и какво прави КЕВР през цялото това време.

„ Изначално огромният проблем през последните две години е „ Булгаргаз “, който остана в един прелестно безмълвен банкрут. Това е по този начин, тъй като предстоят избори и има едно съглашателство да не се изкарват проблемите обратно във времето. В взаимозависимост от това какъв интервал се гледа обратно, има друга политическа мощ, която е носила отговорност за насъбраните проблеми “, съобщи Николов.

„ Мисля си, че се приготвя една приятна договорка на равнище Столична община или на равнище идващ Министерски съвет, в която контролът на „ Топлофикация София “ ще бъде трансфериран без отговорностите и без да има явен проект по какъв начин те ще се обслужват напред във времето “, на мнение е някогашният енергиен министър.

https://novini.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР