Министерството на енергетиката обявява за обществено обсъждане условия за кандидатстване

...
Министерството на енергетиката обявява за обществено обсъждане условия за кандидатстване
Коментари Харесай

Държавата дава безвъзмездно пари за съхранение на ток от ВЕИ

Министерството на енергетиката афишира за публично разискване условия за кандидатстване и за осъществяване на вложения за предпазване на електрическа енергия от възобновими източници.

Целта на инвестицията е да се даде опция за доста увеличение на каузи на силата от възобновими източници (вятърна и слънчева) в енергийния микс и да се подсигурява сигурността, стабилността и готовността на българската електроенергийна система.

Инвестицията се състои в поддръжка за създаване и въвеждане в употреба на национална инфраструктура от уреди за предпазване на електрическа енергия от възобновими източници с най-малко 3000 MWh приложим енергиен потенциал на нивото на електропреносната мрежа. Съоръженията за предпазване ще бъдат разпределени на територията на България и присъединени към електропреносната мрежа на ЕСО ЕАД. Изпълнението се реализира посредством открити и конкурентни тръжни процедури въз основа на ясни, транспарантни и недискриминационни критерии за асортимент на предложенията.

Тя също по този начин ще способства за построяването на интелигентни мрежи, като подсигурява висока степен на балансиране и ръководство на претоварването на мрежите, което е належащо за консолидиране на електрическата енергия, създадена от възобновими енергийни източници.

Очакваният резултат е сполучливото консолидиране в мрежата на уреди за предпазване на електрическа сила на равнище електропреносна мрежа с най-малко 3 000 MWh, което ще поддържа съществуващите и нови индустриални мощности без да се заплаши сигурността и стабилността на електроенергийната система, като по този метод се способства за увеличение на каузи на електрическа енергия от възобновими енергийни източници и декарбонизация на бранша.

Общият размер на безвъзмездното финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност за Инвестиция 8 " Национална инфраструктура за предпазване на електрическа сила от възобновими източници е 1 179 365 490 лв., като в частност безвъзмездното финансиране по актуалната процедура е в размер на 1 153 939 700 лв..
 ВЕИ централите желаят обезпечени цени и изкупуване на тока Darikfinance
Няма да има законово избран най-малък размер за сумата, която може да получи всеки претендент. Максималният размер на финансиране за едно предложение за едно дружество  е 148 643 080 лв..

Какъв е процесът по инсталиране на фотоволтаик до 30 kW

Допустими са претенденти, които дават отговор на следните критерии:

1) Да са търговци по смисъла на Търговския закон и да са регистрирани по реда на Закона за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или да са еквивалентно лице, записано в страна членка на Европейското икономическо пространство.

2) Да са записали съответно информацията за своите действителни притежатели според условията от Закона за ограниченията против изпирането на пари

3) Кандидатите би трябвало да дават банкова гаранция за присъединяване в размер на 3% от безвъзмездното финансиране, за което се кандидатства.

Банковата гаранция се дава като поръчителство, че претендентът ще подписа контракт за финансиране със Структура за наблюдаване и докладване при утвърдено за финансиране планово предложение. В случай, че претендентът се откаже от контракта за финансиране, отдръпна предлагането си и/или не се яви да го подписа в период до 15 работни дни от влизането в действие на решението за даване на средства от НПВУ, структурата има право да усвои банковата гаранция.

При подписване на контракта за финансиране и след даване на банкова гаранция за осъществяване, банковата гаранция за присъединяване се освобождава.
 istock istock
4) Да имат независимо или посредством своя(ите) акционер(и)/съдружник(ци) личен капитал от:

(а) 6 млн. лева за планови оферти за създаване на оборудване за предпазване с плануван потенциал > =  20 MWh и
(б) 10 млн. лева за планови оферти за създаване на оборудване за предпазване с плануван потенциал > 50 MWh.

Изискването за личен капитал може да бъде изпълнено единствено посредством директните акционерите/съдружниците на претендента. Други лица, свързани с претендента, не се вземат поради при инспекцията на сходството с условието.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР