Министерството на енергетиката не е скрило, че има авариен ремонт

...
Министерството на енергетиката не е скрило, че има авариен ремонт
Коментари Харесай

Енергийното министерство отговори на ДБ: Не крием аварийния ремонт на ВЕЦ Цанков камък

Министерството на енергетиката не е скрило, че има спешен ремонт на Водноелектрическа централа " Цанков камък ". Това разгласи на брифинг служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков, откакто по-рано от " Демократична България " упрекнаха ведомството, че крие информацията за повредата и я показва като планов ремонт.

" Във връзка с публикувана манипулативна и неточна информация от някои политици би трябвало да създадем значими разяснения - от датата на стъпването в служба на служебното държавно управление - 3 август, няма укрити повреди в електроенергийната система на България ", съобщи Божков и продължи:

" На второ място - случилото се събитие в напорния тръбопровод на ВЕЦ " Цанков камък " е спешно и е стартират незабавно ремонт, който не е планов. И ние в никакъв случай не сме прикривали този ремонт - спешен е, стартират е неотложно и работата е в ход ".

По думите на служебния министър на енергетиката изключването на 85 мегавата от ВЕЦ-а по никакъв не въздейства на сигурността и целостта на енергийната система на България и естественото ползване на електричество в страната.

На въпрос дали повредата е повлияла на други ВЕЦ-ове, каквито бяха изказванията на Демократична България, Божков отговори следното:

" Няма по какъв начин да повлияе, тъй като чашата на язовир " Цанков камък " има задоволително размер да одобри водните количества, които не могат да бъдат осъществени. Това е просто една акумулирана водна сила, която ще се трансформира по-натам в електрическа ".

Еленко Божков изясни, че за сходни повреди информацията пристига от диспечерите в министерството. 

" Когато те не въздействат директно на електроенергийната система и на естественото ползване на електрическата сила на България, те не се оповестяват, тъй като няма за какво да бъдат обявени. Обикновено тези повреди се контролират с така наречен вторично контролиране, а в някои случаи и с третично контролиране ", означи заместник-министърът и добави, че в четвъртък вечер в 22:30 часа е имало изключване и на 200 мегавата в " Бобов дол ", само че не е имало причина да се оповестява, тъй като не въздейства по никакъв метод на системата.

Божков акцентира, че това е " манипулативна информация, която никога не оказва помощ нито за сигурността, нито за информираността на българския консуматор на електрическа сила ".

По думите му се чака към 17 ноември повредата да е отстранена. 

Причината за повредата е отделяне на оборудване, което защищава генераторите и турбините на централата от разрушение при неочаквана повреда в напорния водопровод, разкри още Божков.



Малко по-рано  " Демократична България " разгласи пред публицисти в парламента, че Министерството на енергетиката мълчи за повреда на " Цанков камък ", поради която ПАВЕЦ " Чаира " е спрял да работи.

От партията настояват, че казусът е замаскиран като ремонт.

Тази централа е в средата на каскада " Доспат-Въча " и се затруднява работата на Водноелектрическа централа " Тешел " и Водноелектрическа централа " Девин ", заяви Йордан Иванов от Демократична България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР