Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ)

...
Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ)
Коментари Харесай

Представители на партиите, регистрирани за изборите, получиха достъп до изходния код на машините

Министерството на електронното ръководство (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Български институт по стандартизация (БИС) показаха информация от процеса по засвидетелствуване на машините за гласоподаване, оповестиха от пресцентъра на министерството.

В осъществяване на решението на Централната изборна комисия (ЦИК) от 16 март т.г. трите институции презентираха пред всички парламентарно показани партии в 48-ото Народно заседание съществени заключения и констатации, залегнали в отчета от процеса по засвидетелствуване на техническите устройства.

В наличието на членове и специалисти от Централната изборна комисия и „ Сиела Норма “ АД, представителите на записаните партии и обединения по смисъла на Изборния кодекс, в предпазена среда, получиха достъп до изходния код на софтуера на машините за гласоподаване.

Всички присъстващи получиха изчерпателни отговори на сложени от тях въпроси, свързани със софтуера, който ще бъде употребен на идните парламентарни избори, твърдят от МЕУ. От там прецизираха, че за първи път в процеса участваха всички парламентарно показани партии в последното Народно заседание.

Както и на предходните избори, МЕУ извърши всички задължения от Изборния кодекс в наличието на всички заинтригувани институции, партии и обединения, които са регистрирани за изборите на 2 април, твърдят от министерството.

Българска телеграфна агенция напомня, че на 24 март МЕУ заяви за сполучливо завършен развой по доверено създаване на изходния код, който ще бъде конфигуриран на машините за гласоподаване за вота на 2 април. Довереното създаване е осъществено от специалисти на Централната изборна комисия и изпълнителя на публичната поръчка – „ Сиела Норма “ АД.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР