Министерство на земеделието, храните и горите подготвя промени в наредбите,

...
Министерство на земеделието, храните и горите подготвя промени в наредбите,
Коментари Харесай

Свежо прясно мляко и нови етикети за млечните продукти излизат на пазара


Министерство на земеделието, храните и горите приготвя промени в наредбите, касаещи етикетирането на млякото и млечните артикули. На брифинг пред публицисти отрасловият заместник-министър на земеделието Крум Неделков изясни, че измененията касаят отбраната на българските производители на първични материали от скотски генезис, както модифицираните артикули.

Подготвени са следните промени в някои наредби - в наредбата за характерните условия към млякото и млечните артикули се вкарва наименованието " Свежо прясно мляко ". Готовата продукция ще се затваря в границите на 48 часа след издояване на суровото мляко и ще бъде без обработка. Срокът на валидност ще е 7 работни дни, като " Свежото прясно мляко " ще е с лека пастьоризация.

В наредбата ще се вкарат артикули с название " Бяло сирене ".

В критериите за кашкавала ще бъдат въведени условия в наредбата да се създава от сурово прясно мляко, а самият развой на произвеждане да бъде непрестанен. По този метод ще се избегне влагането на заготовки в неговото произвеждане. В етикетирането на млякото и млечните артикули ще се показва още страната и мястото на генезис на употребяваните първични материали.

Създава се и разпоредба, с която браншовите организации да слагат лого с националния байрак на България за артикули, които са създадени у нас.

Изготвена е и разпоредба, която с план на разпореждане на Министерски съвет с централния указател на БАБХ за дистрибуция на храни, който ще е значителен детайл от цялата проследимост по веригата. Действието на такава разпоредба ще прекрати нарушаванията в комерсиалните вериги и стоката, която се продава там.
 Държавният азбучник с цени на храни е подготвен - foodprice.bg
Държавният азбучник с цени на храни е подготвен - foodprice.bg

Кабинетът мисли за Закон за надценките
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР