Министерство на здравеопазването получи окончателна оферта по процедурата за доставка

...
Министерство на здравеопазването получи окончателна оферта по процедурата за доставка
Коментари Харесай

Здравното министерство получи окончателна оферта – 160 млн. лв. за 8 хеликоптера

Министерство на опазването на здравето получи дефинитивна оферта по процедурата за доставка на 6 плюс алтернатива за още 2 медицински хеликоптера, заяви " Сега ".
Италианската компания Leonardo S.p.a. – единствената компания, която подаде оферта и с която се стигна до директно договаряне, предлага да достави 8-те машини плюс съответното наземно съоръжение и образование за 160,5 млн. лева Цената надвишава прогнозната стойност по поръчката и горницата ще бъде финансирана от националния бюджет. Първият хеликоптер би трябвало да бъде доставен до 1 декември, 2023 година
Това излиза наяве от отворената в края на тази седмица оферта на компанията. От разбивката излиза наяве, че компанията леко е понижила единичната цена на 1 хеликоптер. При първата процедура, която се провали поради надвишаване на прогнозната цена, компанията предложи 19 804 723 за един хеликоптер, в този момент офертата е понижена на 19 617 717 лева Наземното съоръжение се предлага на същата цена като първичната оферта – 3 535 618 лева Така общата цена на контракта ще бъде по-ниска по отношение на тази от първата процедура, което се изисква по закон.
Законът за публичните поръчки разрешава при провалени поради надхвърлена планирана стойност процедури да се премине към директно договаряне с всички участници, като финалната цена не може да надвишава тази на най-ниската оферта, получена на предхония търг. Така или другояче ресурсът за закупуване на машините е над наличния – 135,6 млн. лева без Данък добавена стойност – парите се обезпечават по линия на оперативна стратегия „ Региони в напредък “ и Националния проект за възобновяване и резистентност и по този начин ще се наложи национално съфинансиране.
Ако министерство на опазването на здравето подпише сполучливо контракт с компанията, първият медицински хеликоптер би трябвало да е доставен до 1 декември, 2023 година Наземното съоръжение би трябвало да е налице до 1 септември. Останалите хеликоптери ще се доставят в интервала 2024-2026 – по два на година.
След една несполучлива процедура предложения от две компании получи и държавното сдружение „ България Хели Мед сървиз “. Фирмата желае да наеме 1 хеликоптер, с който да се лицензира като авиационен оператор и по този начин да поеме активността по оказване на здравна помощ по въздуха, която може да се прави единствено след лиценз. Така сдружението в бъдеще би оперирало и останалите хеликоптери.
Изпълнителният шеф Георги Гвоздейков тази седмица още веднъж съобщи, че компанията е подготвена, подготвила е близо 3000 стр. Документация по лицензирането, има наети екипажи и е подготвена да стартира образования. На този декор препоръчаното от служебното държавно управление закриване на компанията с концепцията тази активност да се извършва от държавния авиационен оператор ще бъде огромна неточност. Според него държавният авиационен оператор няма по какъв начин да поеме активността без законови промени. Имаме подготвеност до два месеца да стартираме да работим, уверен е Гвоздейков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР