Министерство на здравеопазването обяви условията, по които българските пенсионери, ваксинирани

...
Министерство на здравеопазването обяви условията, по които българските пенсионери, ваксинирани
Коментари Харесай

Българските пенсионери, ваксинирани в чужбина срещу COVID-19, ще получат добавка

Министерство на опазването на здравето разгласи изискванията, по които българските пенсионери, имунизирани в чужбина, ще получат Коронавирус добавка.

По 75 лв. ще получат българските пенсионери, имунизирани в чужбина против COVID-19. Добавката ще бъде изплащана еднократно, дружно с пенсиите и се отнася само за хората, имунизирани до 30 юни 2022 година

За да се възползват от добавката, пенсионерите би трябвало да показват пред РЗИ нужните документи, оповестени от Министерство на здравеопазването. Документите би трябвало да бъдат предоставени в съответното РЗИ най-късно до 15 юли 2022г. в това число.

Приложените инструкции се отнасят само за български пенсионери, които са имунизирани против COVID-19 в чужбина и не са вписани в националния указател за имунизации против COVID-19/imunohis.bg като получили:

- втора доза от имунизациите Comirnaty, Vaxzevria или Moderna;
- първа доза от имунизацията Janssen;
- бустерна доза ваксина против COVID-19.

Желаещите да получат добавката ще би трябвало да показват пред РЗИ по адресна регистрация (на електронен адрес, оповестен на уеб страницата на съответната РЗИ или на място, персонално или посредством собствен представител) следната информация:

- копие на документ за идентичност, съдържащ точните имена на лицето и народен идентификатор (ЕГН или ЛНЧ);
- копие на документ за сложени дози ваксини против COVID-19, съдържащ имената на лицето, както са изписани в документа за идентичност, дата на слагане на ваксината/ваксините против COVID-19, комерсиалното название на лекарствения артикул, следващ номер на поставената доза (когато е приложимо). Документът би трябвало да съдържа идентификационен номер, QR-код или автограф с щемпел на медицинския експерт, направил ваксинацията;
- данни за контакт: телефонен номер, електронен адрес за връзка с лицето или с негов легален представител.

След приемане на посочените документи, чиновници на РЗИ правят обзор на документите и при нужда от даване на спомагателна информация подателят на документите се уведомява от чиновник на РЗИ.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР